Glas Javnosti

DAČIĆ: Četiri spomenika kulture upisana na Listu svetske baštine jer su u opasnosti na Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je da su četiri spomenika kulture u Srbiji upisana na Listu svetske baštine, jer su u opasnosti zbog konstantnih napada, pretnji i rizika sa kojima su srpski narod i njegova zaostavština na Kosovu i Metohiji u kontinuitetu suočeni, saopštilo je Ministarstvo.

Vrhunac srpskog srednjovekovnog umetničkog izraza na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji, upisanih na Listu svetske baštine – Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška, rekao je Dačić na brifingu za ambasadore akreditovane u Srbiji povodom kandidature Srbije za Izvršni savet UNESKO.

Dačić je istakao da su međunarodne snage sa zadatkom da čuvaju srpsku kulturnu baštinu raspoređene samo na pojedinim kulturnim dobrima.

Verujem da su vam detaljno poznate tragične činjenice kada je reč o našoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji i permanentna ugroženost njene zaštite, rekao je on.

„Kao mala evropska zemlja koja je privržena poštovanju fundamentalnih principa u međunarodnim odnosima, zasnovanih na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, Srbija se zalaže za jačanje multilateralizma kao osnove za naše dalje aktivnosti i delovanje u širim međunarodnim okvirima i u tom okviru vidimo i našu kandidaturu za Izvršni savet Uneska“, poručio je Dačić.

Jedan od naših prioritetnih zadataka, kao i većine država članica, jeste podizanje svesti o sve većoj ugroženosti svetskog nasleđa usled različitih faktora kao što su klimatske promene, oružani sukobi i često odsustvo primene adekvatnih mera koje preporučuje Konvencija o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, rekao je Dačić.

„Dobijanje vaše podrške našoj kandidaturi vidimo i kao reafirmaciju principa razumevanja, poštovanja kulturne raznolikosti i posvećenog iznalaženja rešenja u skladu sa ustavom UNESKO i težnjom ka ostvarenju ciljeva organizacije koji mogu značajno doprineti promociji mira i tolerancije“, kazao je Dačić.

On je istakao da Srbija u kontinuitetu i svestranim angažovanjem podržava program „Prioritet Afrika“ i spremna je da sa zemljama u razvoju podeli iskustva i dostignuća koja je Srbija zabeležila u proteklom periodu na primer u oblasti kreativnih industrija.

„Za nas je obrazovanje stub i pokretač održivog razvoja i Agende 2030 – Cilja održivog razvoja“, rekao je Dačić i dodao da Srbija nastavlja da preduzima korake u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost od 2021. do 2030. godine.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR