Glas Javnosti

Dačić: Beograd se ne meša u formiranje vlade Crne Gore, već štiti interese Srba

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi "bilo bolje" da predstavnika Srba bude u novoj vladi Crne Gore i rekao da se zvanični Beograd "ne meša" u njeno formiranje.

Dačić je listu Pobjeda tokom Bledskog foruma održanog u ponedeljak i utorak kazao da bi učešće Srba u novoj vladi omogućilo da se oni bore za interese srpskog naroda, za šta je Beograd zainteresovan.

„Svakako bi bilo bolje da predstavnika Srba ima u novoj vladi Crne Gore kako bi se na odgovarajući način borili za interese srpskog naroda“, kazao je Dačić na pitanje kako gleda na to što partije iz rasformiranog Demokratskog fronta, prema dosadašnjem toku pregovora o formiranju Vlade, najverovatnije neće biti u njoj.


Dačić je rekao da se Srbija „zaista“ ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, i da su vlasti u Beogradu „otvorene“, i da žele saradnju sa crnogorskom vladom.

Tokom pregovora o formiranju nove crnogorske vlade, koji su u toku, u više navrata su zvaničnici u Beogradu izrazili nezadovoljstvo što u njoj najverovatnije neće biti stranke iz rasformiranog DF-a, koje vode Andrija Mandić i Milan Knežević, bliski sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mandićeva i Kneževićeva stranka osvojile su na junskim izborima oko 40.000 glasova i za njih je, po anketama glasala tek petina građana Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Srbi u Crnoj Gori glasali su za druge partije, poput Pokreta „Evropa sad“ mandatara Milojka Spajića i Demokrata Alekse Bečića, a koje bi trebalo da budu okosnica buduće vlade.


Zbog odluke Spajića da u Vladu ne uključi nekadašnji Demokratski front, za večeras su u više gradova Crne Gore najavljene takozvane auto-litije, pod nazivom „U boj stani Srbine“.

U videu koji poziva na protest, stoji da je reč o okupljanju protiv „izdajnika i svetino-kradica“, a mediji prenose poruke sa pozivima na nasilje i sa uvredama.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR