Glas Javnosti

ČEŠKI REDITELJ; Divim se Srbima koji su ostali u enklavama i pružaju otpor! To su heroji našeg vremena

Politika
Autor: Glas javnosti

Vaclav Dvoržak, češki reditelj i intelektualac, autor filma "Oteto Kosovo" iz 2008. koji je bolnom sadržinom zatresao zemlje EU i naljutio evropske političare, kaže da se danas divi onima koji su ostali u albanskom okruženju i pružaju otpor, pre svega ljudima u malim srpskim enklavama, ističući da za njega oni predstavljaju heroje našeg vremena.

Govoreći o vremenu kada je film sniman, Dvoržak kaže da se dobro seća i ljudi koji su se u njemu ređali i njihovih sudbina.

"Znam da neki više nisu na Kosovu. Nisu mogli da podnesu ugnjetavanje, život u getu, stalne nestašice, surovost. Danas se divim onima koji su ostali u albanskom okruženju i pružaju otpor. Pre svega ljudima u malim srpskim enklavama o kojima se uopšte ne piše - u Osojanu, Belom Polju, Lukavcu, Gornjem Orahovcu, u Štrpcu, Brezovici... To su pravi heroji našeg vremena", navodi Dvoržak.

To što mu nakon tog filma u Češkoj nisu dali da snima za televiziju, kako kaže, ima veze sa činjenicom da je njegova zemlja zapravo kolonija Zapada, tačnije "kolonija pritisnuta između zapadnoevropskih zemalja i SAD".

"Nazivala se i hraniteljka Evrope, a danas se uništava naša nekada prosperitetna industrija, naš seljak. Nažalost, peta kolona je preuzela obrazovni sistem, skoro celu politiku, sleva na desno. Patriotske snage su označene kao Putinove bubašvabe, dezinformatori, kremaljski lakeji", dodaje.


Dvoržak se sa prijateljima sastaje svake godine 17. februara i 24. marta na centralnom praškom trgu da izraze svoje kontinuirano protivljenje kršenju međunarodnog prava i proglašenju, kako navodi, "mafijaške republike albanskog Kosova".

Kako dodaje, ta "mafijaška država" je prema njihovom mišljenju i međunarodnom pravu i dalje de jure srpska.

"Nismo umorni, iako godine prolaze. Meni je glava sada već potpuno seda. Dokle god traje nelegalna situacija na Kosovu, toliko ćemo se sastajati i biti protiv toga", kaže.

Na konstataciju da veruje i u Češku i u međunarodno pravo, Dvoržak kaže da će biti dug proces, ali da je uveren da će Kosovo ponovo biti u srpskoj državi kao njen sastavni deo.

"I baš kao i Sudetski Nemci u našoj zemlji posle Drugog svetskog rata, kosovski Albanci, koji su krivi za teror nad Srbima, moraće da budu izvedeni pred sud i proterani, a imovina konfiskovana", kaže češki reditelj.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR