Glas Javnosti

Brnabić: Teško sprovoditi ozbiljne reforme u Srbiji uz takvu opoziciju

Politika
Autor: Glas javnosti

Dodala je da jedna od pohvala u izveštaju za zakon o informisanju, a da ne veruje da ćemo čuti izvinjenje od onih koji kažu "pravac Evropa", a govorili su da je taj zakon katastrofalan

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji veoma teško implementirati reforme, zbog opstrukcije organizacija civilnog društva i opozicije.

"Kada god imate kao vlada želju da uradite nešto ozbiljno i odgovorno, a da je velika stvar, nađe se gomila dušebrižnika, od medijske scene do organizacija civilnog društva da vas vuku unazad. Tako izgleda implementirati reforme. A onda svi ti isti dođi i kažu ne idemo dovoljno brzo", rekla je premijerka na zajedničkoj konferenciji za medije sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Istakla je da mora da kaže kako izgleda sprovoditi reforme u Srbiji iz ugla vlade.

"Kada hoćete da implementirate ozbiljne i teške reforme, kao što je promena Ustava u oblasti pravosuđa, referendum da imamo samostalno pravosuđe i nezavisno tužilaštvo, i kada imate sve javne rasprave i kada radite svaki korak sa Venecijanskom komisijom i Savetom Evrope, i kada imate sve pozitivne ocene od EK, opet imate ljude koje sebe zovu evropejcima i koji se deklarativno zalažu za vladavinu prava, a pozivaju ljude da ne izađu na referendum ili pozivaju ljude da glasaju protiv", rekla je Brnabić.


Kako je navela, tako je bilo kada je bio referendum o pravosuđu, takav je bio slučaj sa medijskim zakonima, kao i sa usvajanjem zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

U zemljama koje imaju odgovornu opoziciju i organizacije civilnog društva, kada dođe do reformi, nije važno ko ih implementira, važan je kvalitet tih reformi. U Srbiji ne može tako. Ako Aleksandar Vučić uvodi nezavisno pravosuđe, onda nam ne treba nezavisno pravosuđe, želimo da država kontroliše ko će biti sudija", konstatovala je premijerka.

Dodala je da jedna od pohvala u izveštaju za zakon o informisanju, a da ne veruje da ćemo čuti izvinjenje od onih koji kažu "pravac Evropa", a govorili su da je taj zakon katastrofalan.

"Ne, zato što nije važna refoma već da je oni iskoriste u političke svrhe, pa makar i zaustavili evropski napredak Srbije", poručila je Brnabić.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR