Glas Javnosti

BOCAN-HARČENKO: NEĆE BITI PRIZNANJA KOSOVA, postoji poverenje i zajednički interes RUSIJE I SRBIJE

Politika
Autor: Glas javnosti

Za nas je poštovanje nacionalnih interesa Srbije najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa, izjavio je ruski ambasador na prijemu povodom Dana Rusije.

Ne postoji nijedna naznaka za promenu doslednog stava predsednika Srbije i Beograda, a pre svega u onom što je presudno – apsolutno smo ubeđeni da neće biti priznanja Kosova i da nema promene saradnje s Rusijom, poručio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, obraćajući se okupljenima na prijemu povodom Dana Rusije.

Pozdravljajući goste, ambasador Rusije je podsetio na reči predsednika Putina da je Dan Rusije pre svega praznik nacionalnog, narodnog jedinstva koji simbolizuje odanost patriotizmu i da je to sveto nasleđe.

„Jedinstvenost našeg višenacionalnog naroda sada je od presudnog značaja i za dešavanja vezana za SVO ali pre svega zbog toga što je narod u Rusiji jedinstven i daje punu podršku predsedniku što je najvažniji uslov da bude ispunjen zadatak predsednika kao vrhovnog komandanta. Isto tako, doći ćemo s našim prijateljima do stvaranja novog međunarodnog poretka“, dodao je Bocan-Harčenko i istakao da realizacija toga ide teško zbog želje Zapada da sačuva postojeći poredak.

Odgovor, ako se pitamo šta je novi međunarondi poredak, možemo da dajemo čitav dan ali suština je, kako je rekao, suverena jednakost svih država i pravedna saradnja, poštovanje i uvažavanje vrednosti svakog naroda i bezbednost na globalnom nivou na osnovu interesa i bezbednosti svakog naroda na zemaljskoj kugli.

Što se tiče privrede, prema rečima Bocan-Harčenka, odgovor je takođe veoma jasan – da svaka država uz najširu moguću međunarodnu saradnju i integraciju živi o svom trošku a ne traži da živi na leđima drugih država što Zapad želi da sačuva.

„Naravno, doći ćemo do uspostavljanja novog međunarodnog poretka, u to nema sumnje“, poručio je Bocan-Harčenko. On je naglasio da nisu ostvarena očekivanja Zapada da će doći do međunarodne izolacije Rusije i da je umesto izolacije, sasvim očigledno, nastala nova faza integracije, razvoj evroazijskih integracija, integracija u okviru ŠOS i BRIKS. Tu su, rekao je, i Kina i Indija, odnosno međunarodna većina.

Kako je istakao, Rusija tu ne traži da je svi slušaju i da svi stanu u jedan red, ali da postoji puno razumevanje stavova Moskve.

Naravno, Srbija je među ovim zemljama, rekao je ambasador, jer u svojim strateškim ciljevima ona ima dosledan i veoma određen stav neutralnosti i neuključivanja u vojno-političke organizacije.

„Još je važna i saradnja prema istoku, sa Rusijom i Kinom. Za nas je poštovanje nacionalnih interesa Srbije najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa, a bez obzira na ono što čujemo skoro svakog dana, ne postoji nijedna naznaka za promenu doslednog stava predsednika Srbije i Beograda a pre svega u onom što je presudno – apsolutno smo ubeđeni da neće biti priznanja Kosova i da nema promene saradnje s Rusijom“, rekao je ruski ambasador.

Što se tiče naše saradnje, kako je konstatovao, Rusija je svesna da se Srbija ne pridružuje sankcijama što stvara priliku da idemo dalje.

„Ne mogu da kažem da je to lako jer se Srbija nalazi u okruženju zemalja koje su uvele sankcije ali ima koraka unapred a najvažnije je da postoji poverenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije koji odgovara jačanju naših veza, duhovnih, kulturnih ali i privrednih“, zaključio je ambasador.

U ruskoj ambasadi u Srbiji organizovan je prijem povodom Dana Rusije, državnog praznika ustanovljenog povodom usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Federacije, a među gostima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među prisutnima su, pored predsednika Srbije, bili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka energetike Dubravka Đedović, brojni ambasadori, uključujući ambasadorku Kine Čen Bo, mnogi predstavnici stranaka, naučnog i kulturnog života Srbije i SPC i RPC, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Dan Rusije obeležava se svake godine od 12. juna od 1992. u čast usvajanja deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990.godine.

Glas javnosti/S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR