Glas Javnosti

Bisljimi: Formiranje ZSO kao odgovor na de fakto priznanje Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Zamenik premijera i šef kosovske pregovaračke ekipe u dijalogu sa Srbijom, Besnik Bisljimi je izjavio da se formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) povezuje s „de fakto priznajem“ Kosova.

On je za Radio Goraždevac, kod Peći, rekao da su izbori u Srbiji dodatno otežati proces dijaloga, ali da veruje u mogućnost napretka ako postoji energija i volja s obe strane.


Po njegovim rečima, predlozi za redosled aktivnosti koje kreira specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, razmatraju se u pregovorima.

Ocenio je da ključna faza u formiranju ZSO uključuje odobrenje Nacrta Statuta ZSO, odluku Ustavnog suda o saglasnosti Nacrta Statuta sa Ustavom Kosova, odluku Vlade, i na kraju, formiranje ZSO.


Kazao je da će Srbija morati ispuniti obaveze tokom ovog procesa, što će na kraju dovesti do „de fakto priznanja“.

Govoreći o registarskim tablicama, Bisljimi je rekao da će Kosovo doneti odluku o ukidanju nalepnica za delove registarskih tablica vozila iz Srbie pošto Srbija potpuno sprovede sporazum.


Rekao jje i da je cilj izgradnje policijskih baza na severu Kosova da se osigura bezbedno okruženje i da je to mera zaštite građana, a da će smanjenje prisustva specijalne policije zavisiti od stanja bezbednosti.


Glas javnosti/D01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR