Glas Javnosti

ADVOKAT TOMA FILA: Kurti će iskoristiti raspravu o Srebrenici u Generalnoj skupštini, ponovo će optužiti Srbiju za genocid (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Advokat Toma Fila izjavio je da će kosovski premijer Aljbin Kurti iskoristiti predstojeću sednicu Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljato o rezoluciji o Srebrenici, kako bi aktuelizovao i ponovio tvrdnje da je Srbija počinila genocid na Kosovu i Metohiji.

“On će probati da iskoristi, to je sigurno. Evo, utvrdili ste to i onda je to isto i za Kosovo. Bojim se samo sile”, kazao je Fila.

On je dodao da se takva namera vidi i iz stalnih ponavljanja optužbi za događaje za koje je utvrđeno da ne postoji odgovornost Srbije ili Srba.

“Takve su im namere. Oni stalno pričaju o Račku, stalno pričaju da su Srbi udavili ona tri dečaka, da su pustili pse na njih iako je Nato utvrdio da to nije tako. Oni i dalje to pričaju. I dalje će pričati”, naveo je Fila.

Komentarišući poslednje poruke premijera Kurtija da se radi na tužbi za ratne zločine i genocid Srbije i da tužilaštvo treba da maksimalno radi na procesuiranju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine tokom rata, Fila kaže da je delom reč o predizbornoj retorici.

“Priča o genocide je nemoguća, ali predstoje izbori pa verovatno pojačava ‘do daske’ retoriku i narativ koji inače upotrebljava ne bi li pribavio što više glasača”, kaže Fila.

Upozorava da je reč o porukama koje su otvoreno zastrašivanje srpske zajednice, posebno onih koji bi da se vrate ili traže svoju imovinu.

Tvrdi da su u “rizičnoj grupi” svi Srbi koji su tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. imali više od 18 godina.

“To je zastrašivanje ljudi, da svi koji su imali 18 godina tokom rata napuste Kosovo. To je pritisak. Kurti je poručio da tužilaštvo pojača napore?! Pa oni samo tuže Srbe. Sve srpske žrtve, i u BiH, i na Kosovu, ispada da su valjda vršili masovna samoubistva. Nema nigde nikog optuženog za to”, naveo je Fila.

Prema njegovim rečima eventualno članstvo u Savetu Evrope Kosovu ipak ne bi omogućilo pokretanje tužbe protiv Srbije.

“Ne može da se podnese tužba zato što Kosovo neće da uđe kao država u Savet Evrope nego kao teritorija, a teritorije ne mogu da pišu tužbe niti da postupaju. Međutim, ono što Kurti može da uradi je da neka druga država tuži Srbiju za geneocid na Kosovu. To je moguće da se uradi i to će najverovatnije i da urade”, smatra Fila.

Upitan da li bi procesi koji su vođeni u Haškom tribunalu mogli da utiču na nove optužnice i procese na Kosovu, Fila kaže da je to teško reći.


“To je teško reći zato što nemamo fer odnos između Srbije i zapadnih saveznika, Kvinte, koja je priznala nezavisnost Kosova i koja je izmislila nezavisnost Kosova. Zato nikada ne možemo da govorimo o poštenim odnosima. Ne, oni nameću, kao što Šmit to radi u BiH. Oni imaju silu, evropsku zajednicu iza sebe, osim tih četiri - pet država koje negiraju postojanje Kosova, ali iz svojih, unutrašnjih razloga”, kaže Fila.

Dodaje da se to videlo i na Savetu bezbednosti UN gde je u dva navrata odbijena inicijativa da se razgovara o Nato intervenciji 1999. na SRJ.

“Moguće je i da izmisle nešto drugo, da ubace u UN bez odluke Saveta bezbednosti. Njima se može”, smatra Fila.

Upitan koliko bi presude nekadašnjim vojnim i policijskim generalima VJ i MUP Srbije mogle da se iskoriste za buduće optužnice, Fila kaže da je to moguće.


“Svaka presuda protiv Srbina je za Kurtija dobrodošla priča. Suprotno ne postoji ništa, nema nigde. Hrvati su očistili svoje sa Gotovinom. I na teritoriji Hrvatske nisu vršeni ratni zločini, a što su naši ljudi ginuli to nema veze. Isto je i u BiH gde je 99 odsto presude protiv Srba, a jedan posto protiv muslimana. Isti takav odnos je i za događaje na Kosovu. U svim predmetima gde smo pokazivali dokaze niko nije procesuiran. Čak novinari nisu želeli da čuju. Njih nisu interesovale srpske žrtve. Nikoga, i to je najstrašnije od svega, osim Srba ne zanimaju srpske žrtve”, smatra Fila.

On je ocenio da je rad Haškog tribunal pokazao da je međunarodno pravo u rukama najmoćnijih zemalja.

“Kada sam počeo da branim srpske optuženiku u Haškom tribunal 1996. razgovarao sam sa tadašnjim predsednikom suda, Antoniom Kasezeom. On je objasnio da se svaka akcija mimo odluke Saveta bezbednosti UN tretira kao agresija, a da je u suprotnom reč o legitimnoj operaciji. Onda se desilo bombardovanje Srbije 1999, bez odluke Saveta bezbednosti. Kada sam pitao Kasezea odgovorio mi je da je pitao Karlu del Ponte, ali da mu je samo odmahula rukom i okrenula leđa. Tu je kraj međunarodnog prava. Međunarodno pravo je kako Americi odgovara”, zaključio je Fila.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR