Glas Javnosti

ADVOKAT KOJI JE SAM UVEO SANKCIJE RUSIJI BRANI UHAPŠENE ALBANSKE SPECIJALCE: Stojković ima nove "GENIJALNE" tvrdnje!

Politika
Autor: Glas javnosti

Postao je poznat široj javnosti nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, kada je njegova advokatska kancelarija saopštila da je "samostalno uvela sankcije Ruskoj Federaciji" i pozvao Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji.

Srpski advokat Čedomir Stojković, koji je preuzeo odbranu trojice kosovskih policajaca koje su uhapsili srpski specijalci, ocenio je da ta akcija Srbije predstavlja kršenje Briselskog sporazuma, prenosi "Kljan Kosova".

Stojković je na Tviteru objavio da Srbija na osnovu Briselskog sporazuma tretira Kosovsku policiju kao legalnu oružanu silu.

Prema njegovim rečima, čak i ako se bilo koji pripadnik Kosovske policije zatekne na teritoriji Srbije, ne može da bude uhapšen ako ne krši nijedan drugi zakon.

"Dakle, ako se pripadnik te policije nađe sa oružjem na teritoriji Srbije bez kršenja drugih zakona, on ne može biti uhapšen, jer je njegov status za Srbiju isto toliko legalan kao i status policije Republike Srbije. Ako Srbija radi suprotno, to znači da krši Briselski sporazum. A Srbija radi upravo suprotno", naglasio je Stojković.


On je poručio da kosovski policajci moraju biti pušteni, te da ne postoji stvarni zakoniti osnov njihovog zadržavanja.

"Ako ne budu pušteni to će značiti da Srbija krši Briselski sporazum ali i da nema nameru mira sa Kosovom, zaključio je Stojković.

Osim toga, on je na Tviteru podelio brojeve Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda u Kraljevu i pozvao novinare da zovu i da zahtevaju informacije o uhapšenim kosovskim policajcima, navodeći da im policijsko zadržavanje ističe danas u 12.38 časova, kada moraju ili da budu pušteni na slobodu ili im mora biti određen pritvor od 30 dana.

"Ako ih puste, predlažem vam pitanje: zašto ste ih onda uopšte hapsili, umesto da ih samo otpratite nazad na Kosovo. Ako ih ne puste, predlažem vam pitanje: da li je to kršenje Briselskog sporazuma", napisao je Stojković.



Tokom jučerašnjeg dana, generalni sekretar Instituta za evroatlantsku strategiju Boban Bogdanović saopštio je da je imenovan advokat za trojicu policajaca koje su u sredu kidnapovale srpske specijalne jedinice.



Bogdanović je rekao da je kontakt advokata trojice policajaca prosledio ministru za povratak i zajednice Nenadu Rašiću.

Ko je advokat Čedomir Stojković?

Postao je poznat široj javnosti nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, kada je njegova advokatska kancelarija saopštila da je "samostalno uvela sankcije Ruskoj Federaciji" i pozvao Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji.

Nakon protesta podrške Rusiji u Beogradu u martu 2022. godine, njegova kancelarija je podnela krivične prijave protiv svih učesnika ovog skupa.

U novembru 2022. godine osnovao je Savez građana "Grupa Oktobar", a u saopštenju se navodi da je cilj organizacije borba protiv režima Vladimira Putina u Srbiji. Stojković koordinira "timom za identifikaciju Putinovih agenata u Republici Srbiji" i redovno ažurira i objavljuje spisak ljudi za koje, naravno bez ijednog dokaza, tvrdi da su agenti Kremlja.  

Prisutan je na protestima opozicije, traži ulazak Srbije u NATO, uvođenje sankcija Rusiji, istovremeno žestoko podržavajući Ukrajinu.

Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR