Glas Javnosti

Orban donosi novi zakon: Suverenitet Mađarske narušen

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Vladajuća partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana podnela je juče parlamentu predlog zakona o „zaštiti nacionalnog suvereniteta” kako bi se odbranila od, kako je nazvala, neprikladnog političkog mešanja stranih pojedinaca ili grupa.

Zakon dolazi u trenutku kada je Orban, koji se više puta sukobljavao sa Evropskom unijom oko demokratskih prava u Mađarskoj u proteklih 13 godina, pojačao kampanju svoje stranke uoči izbora za Evropski parlament sledećeg juna.


Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, odbacio je optužbe da podriva demokratiju u Mađarskoj. Predlog zakona predviđa osnivanje posebnog tela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog mešanja i preporučivalo izmene propisa. Takođe bi se kaznilo zatvorom do tri godine i zabranjeno strano finansiranje partija ili grupa koje se kandiduju na izborima.


„Suverenitet Mađarske je narušen – a to takođe nosi povećan rizik po nacionalnu bezbednost – ako politička moć padne u ruke lica ili organizacija zavisnih od bilo koje strane sile, organizacije ili osobe“, navodi se u predlogu zakona. Poslanici će raspravljati o zakonu pre njegovog konačnog odobrenja.

Orban, koji ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja dozvoljava Fidesu da promeni bilo koji zakon, ostvario je svoju četvrtu ubedljivu pobedu 2022. EU je blokirala Mađarsku da povuče milijarde evra iz fondova zbog sporova oko vladavine prava tokom mandata Orban, koji je apelovao na konzervativne birače predstavljajući sebe kao branioca mađarskih nacionalnih interesa.


Zakon, koji je prvi put predložen u septembru, koincidirao je sa pokretanjem bilbord kampanje koja omalovažava predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i ankete o politici Unije, uključujući finansiranje Ukrajine i pregovore o članstvu u EU sa ratom razorenim zemljama.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR