Glas Javnosti

Vučić porazom na izborima gubi mnogo više od vlasti, zato ne bira sredstva

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Svi izbori u vreme Vučićeve vladavine, održavaju se u neravnopravnim uslovima. A to je razlog više da na izbore izađemo, i da svojim glasovima omogućimo da sudbina Srbije, iz ruku ovog predsednika koji se ponaša kao njen vlasnik, i kao loš glumac i maneken, pređe u ruke obrazovanih i odgovornih ljudi, kaže akademik Ljubomir Simović, jedan od tvoraca teksta ProGlasa.

Reč je o inicijativi mnogih javnih ličnosti, među kojima su glumci Dragan Bjelogrlić i Svetlana Bojković, sudija Miodrag Majić i profesor Vladimir Kostić, a čiji je cilj da se građani Srbije ohrabre da izađu na izbore.

U razgovoru za naš list, Simović govori o tome zašto je to važno, šta mu ukazuje na to da se SNS i Aleksandar Vučić osećaju ugroženo, ali i zbog čega se sve češće vraća “Don Kihotu”…


Zašto mislite da je važno izaći na ove izbore?

Mislim da je važno izaći na svake izbore, a pogotovu na ove koji nas čekaju u decembru. Od rezultata na ovim izborima bukvalno zavisi sudbina Srbije. Pod autoritarnom vlašću jednog čoveka Srbija je postala ponižena i beznadežna zemlja. Taj čovek se na predsedničkom položaju toliko raskomotio, da sebi, ignorišući Ustav, i zakone, i državne institucije, dozvoljava da sam odlučuje o svemu. On se, na primer, zalaže da se Rio Tintu dozvoli da u Jadru i Rađevini otvori rudnik litijuma. On pritom ignoriše analize naučnika, koji upozoravaju da bi to dovelo do nepovratnog zagađenja zemlje, vode i vazduha. Do pretvaranja ovih plodnih krajeva u pustinju. On, međutim, tvrdi suprotno: da će otvaranje rudnika litijuma dovesti do takvog napretka da će Loznica dostići veličinu Čikaga, Pekinga i Moskve! Šta možete očekivati ako sudbinu zemlje poverite čoveku koji se služi takvom “argumentacijom”? Loznica kao Čikago!

Gledajući šta je sve uradio od Beograda, čije je najvitalnije tačke i vidike žrtvovao Beogradu na vodi – a sprema se da sruši i da mu žrtvuje i Beogradski sajam – pitam se gde će se zaustaviti, i šta još treba da nam uradi, da bismo shvatili gde će Srbija završiti ako ostane u njegovim rukama. Zato kažem da se na ovim izborima odlučuje o sudbini Srbije.

Verujete li da ovi izbori mogu doneti promene?

Mislim da Vučić shvata da sa porazom na izborima neće izgubiti samo vlast. I zato ne bira sredstva da se na vlasti održi. Zato se i ovi izbori, uostalom kao i svi izbori u vreme njegove vladavine, održavaju u neravnopravnim uslovima. A to je razlog više da na izbore izađemo, i da svojim glasovima omogućimo da sudbina Srbije, iz ruku ovog predsednika koji se ponaša kao njen vlasnik, i kao loš glumac i maneken, pređe u ruke obrazovanih i odgovornih ljudi.


Kako biste prokomentarisali agresiju i napade SNS i prorežimskih medija na opoziciju? Da li mislite da je to signal da se SNS oseća ugroženom?

To se vidi na svakom koraku. Što su ugroženiji, to su agresivniji i beskrupulozniji. Uostalom, takvo ponošanje je i inače deo ovog sistema.

Šta vam govori to što Aleksandar Vučić ponovo aktivira Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića?

Kad je SNS formirana radikali su Tomu i Vučića napadali ne birajući reči, ispaljujući na njih najpogrdnija imena. Kasnije, kad su shvatili da je formiranje naprednjačke stranke samo manevar i maskiranje, ili kad su izračunali šta donosi profit oni su se pokajali, i pristupili su naprednjacima. Jedan od njih je javno priznao da se, napadajući Vučića, ponašao kao magarac. Vučiću ništa nije smetalo da tog pokajnika – da ne kažem: tog magarca – primi u svoje okrilje, i da mu čak poveri najviše funkcije u partiji i državi. A sad, kad mu je zagustilo on se seti i u međuvremenu odstranjenog Tome i napuštenog Šešelja. Iz svega toga se jasno vidi i ko je i kakav je on, i u kakvom se problemu nalazi. A valjda i mi vidimo u kakvim smo rukama.


Koliko je bitno da se intelektualci uključe, da se čuju njihovo mišljenje, i njihove zamerke na poteze vlasti?

Stanje u našoj zemlji je takvo, da smo svi ugroženi. To stanje ne vide svi, ali su oni koji vide dužni da otvore oči onima koji ne vide. Međutim ima i onih koji i ono što je očigledno neće da vide.

Jesmo li ovde gde smo danas baš zato što je ta “srpska pamet” zaćutala?

A šta je to što zovemo “srpska pamet”? Sećam se da je Raša Popov negde tokom pedesetih godina prošlog veka, kada smo kao studenti zajedno radili u redakciji “Vidika” – objavio svoje “Ćudoredne pesme”, iz kojih do danas pamtim stihove: “Stari Grci su bili mudri, današnji judi su inteligentni”. Raša pravi razliku između mudrosti i inteligencije. Ovih dana, u TV emisiji “Kvadratura kruga”, pratim razgovore Branka Stankovića sa nekim seljacima na Romaniji. Očigledno je da su to neškolovani ljudi. Ali ja sam uživao u njihovoj mudrosti, i u njihovom jeziku! Šta hoću da kažem? “Srpska pamet” nije samo u intelektualcima, nego i u kovačima i drvosečama. Od njih nećete čuti ono što čujete na skupštinskim zasedanjima. Ti neškolovani ljudi, pored mudrosti, imaju i svoju etiku.

U poslednje vreme često se vraćam ”Don Kihotu”, u sjajnom prevodu Đorđa Popovića Daničara. I vitez od Manče je obećavao “zlatno doba”. A tu su i čuveni doktori iz Siguense, u kojoj je svaki magarac, za dva duplona mogao da dobije doktorsku diplomu i titulu. Ne mogu a da s tim ne povežem današnje plagijatore doktorskih disertacija i kupce fakultetskih diploma. Pojam intelektualca je u naše vreme postao veoma relativan. Plagijator ostaje ministar, kupac diploma postaje predsednik države. Sve su to rezultati ove vlasti. I sve su to razlozi da izađemo na izbore i glasamo za bolju i normalnu Srbiju.


Vi ste sve vaše tekstove o ovoj vlasti sabrali u tri knjige. Možete li nešto više reći o tome?

Kao što sam tokom devedesetih godina, kad sam sve ono što sam pisao o vladavini Slobodana Miloševića i o događajima u kojima se raspadala Jugoslavija, sabrao i objavio u nekoliko knjiga, tako sam i sve ovo što pišem o godinama vladavine naprednjaka skupio i objavio u tri knjge: “Žabe u redu pred potkivačnicom”, koja je 2016. godine izašla u izdanju Tanesija, i dve u izdanju Vukotić medije: “Odbrana Beograda”, 2020. godine i “Neslana so”, koja se pojavila ove, 2023. godine.

Glas javnosti /N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Boranija u 12.11.2023 02:19:53 h
     0 
Ovakvima sa 87 god bi trebalo zabraniti da glasaju kao i ostalima prwko 65 god. Nafatirao se za vreme Tita i ćutao sve vreme kao užički komunista a sada glumi demokratu. I ko dovodi u medije ovakve atrofirane salonske bundžije.