Glas Javnosti

Tragičan kraj virtuoza na harmonici UBIJEN NASLEDNIK LJUBIŠE PAVKOVIĆA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Sa žalošću moram da se oprostim od mog drugara, saradnika u emisijama, virtuoza na hamronici "RATISLAVA RATE BLAGOJEVIĆA (63), vođu najuspešnije ženske grupe srpske narodne muzike "GLEDANICA", naslednice nezaboravne grupe MIRE VASILJEVIĆ i "ĐERDANA".

Vrhunski muzičar, kompozitor i aranžer  brutalno je ubijen u petak uveče, nakon svađe sa ZORANOM B. (49), u pikado klubu  popularnog beogradskog kraja na Banjici. Posle žešće rasprave do ubistva je došlo kada je osumjičeni ZORAN.B. lašom udario RATU u glavu, koji je pao na zemlju i više nije ustao.

Grupa "GLEDANICE" sa svojim vođom bile su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije. Izdali su tri sjajna albuma za PGP RTS, kojis e mogu smatrati najuspešnijim vokallno-instrumentalnim ostvarenjima u srpskoj narodnoj muzici.Istinski  biseri vrhunskepopularnomuzičke klasike.Uz obrade evergrin pesama RATIN hit "Hoće čiča da se ženi" uvršten je među 60 najuspešnijih pesama folka Dvadesetog veka. Sa svojim jedinstvenim instrumentalima RATA je naslednik svoga učitelja LJUBIŠE PAVKOVIĆA, koji je po mnogim muzičkim kritičarima naš najuspešniji harmonikaš svih vremena.

 
IZVOR: Ustupljena fotografija / Grupa "Gledanica"

Pored devet izdatih knjiga o harmonici upravo je završavao novi album i tragična smrt ga je pretekla,, jer je napravio niz sjajnih pesama koje sam čuo u njegoovm studiju prilikom snimanja. Za samo nedelju dana,nažalost, izgubili smo dva istinska asa i barda naše diskografije i estrade SLAĐANU MILOŠEVIĆ i RATISLAVA BLAGOJEVIĆA.  Ne zna se sudbina "GLEDANICA" koje teško da će uspešno raditi bez alfa i omege sastava. RATA je bio heodnista, dobar čovek, malo hirovit, ali veliki umetnik kakvih je danas malo u popularnoj muzici.

Dragi druže nisam se nadao ovakvom brzom rastanku. Neka ti je laka zemlja i budi siguran da će se tvoja muzika slušati kao i sve vanvremenske tvorevine.

AUTOR: Draško Aćimović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR