Glas Javnosti

Šta je istina o ruskom ordenu Aleksandru Vulinu

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Bivši šef srpske obaveštajne službe odlikovan ruskim ordenom prijateljstva?

Saradnik Glasa Javnosti iz Moskve Aleksandar Zorin prenosi vest objavljenu na portalu NARATIVI, koji se pak poziva na srpsku službu radija Slobodna Evropa, a ova na saopštenje iz kabineta Pokreta Socijalista osnovanog od strane Aleksandra Vulina.

Bivši direktor Srpske bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, koji se prošle godine našao na listi sankcija SAD i podneo ostavku, odlikovan je ruskim Ordenom prijateljstva. Ovo je saopšteno u Pokretu socijalista Srpske stranke, čiji je osnivač Vulin.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Aleksandar Vulin

Kako se navodi u poruci, Vulin, koji važi za jednog od naj - naj proruskih srpskih političara, nagrađen je za „veliki lični doprinos razvoju i unapređenju saradnje Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Ruske spoljnoobaveštajne službe u oblasti obezbeđenja državne bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije“.

Vulinu je, navodno, nagradu u ime Vladimira Putina u sedištu SVR u Moskvi uručio šef ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin. To se dogodilo 30. januara. Dva dana ranije, 28. januara, u sedištu FSB u Moskvi, Vulinu je uručena resorna nagrada FSB.


Kako napominje Balkanski servis Radija Sloboda, Vulin je nastavio da održava direktne kontakte sa ruskim zvaničnicima i nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Srbija je zvanično osudila invaziju, ali se nije pridružila sankcijama Rusiji. Jedan broj političkih snaga u Srbiji vodi otvorenu prorusku kampanju. Prijavljeni su problemi sa kojima se neki opozicioni aktivisti, koji su napustili Rusiju, suočavaju u Srbiji ( ne piše kome su prijavljeni kaže Zorin).

U julu 2023, Sjedinjene Države su ga optužile za navodnu umešanost u međunarodni organizovani kriminal, operacije sa drogom, veze sa Rusijom i „promovisanje etno nacionalističkih aktivnosti koji podstiču nestabilnost u Srbiji i regionu“. Vulin je 3. novembra 2023. podneo ostavku na mesto šefa
obaveštajne službe rekavši da ne želi da „žrtvuje Srbiju“ da bi ostao na funkciji.


Kremlj nije zvanično saopštio da je Putin Vulinu dodelio orden. 

Stav redakcije Glasa Javnosti je da – trenutno nemamo stav dok se ne razjasne čunjenice, osim da je ruski „orden prijateljstva“ izuzetno lepo odlikovanje.

Ps. Aleksandar Zorin , nakadašnji glavni urednik agencije TASS , konsultant u Savetu Federacije Rusije (Senat) , tvrdi da se ovaj veoma lep i ukrašen orden ne deli kapom i šakom i da ga imaju samo osvedočeni prijatelji Rusije, kakvim smatraju i Aleksandra Vulina.

PRIREDIO: Vlastimir Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR