Glas Javnosti

Odbijene žalbe inspektora Milenkovića i Mitića: Inspektori će podneti tužbu Upravnom sudu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Veće Žalbene komisije odbilo je žalbe inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića na odluku o njihovoj smeni.

Slobodan Milenković smenjen je krajem avgusta ove godine sa mesta načelnika Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, a Dušan Mitić više nije na čelu operative tog odeljenja. Kako je saopšteno formalnom odlukom Kabineta MUP-a, raspoređeni su na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge.

Kako je na društvenoj mreži Iks saopštila advokatica Mila Tomanović, dvojici inspektora odbijena je žalba koju su podneli na odluku o smeni i oni će podneti tužbu Upravnom sudu.


„Žalbena komisija navodi da pravilnik ‘nije podzakonski akt’ u smislu Ustava i Zakona, i da ‘ne podleže obavezi i nije morao biti objavljen u Službenom glasniku RS“, prokomentarisala je Tomanović odluku Žalbene komisije.

Međutim, dodaje, Ustav Srbije propisuje da se „podzakonski opšti akti objavljuju u Službenom glasniku pre stupanja na snagu, a Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata propisuje da se u Službenom glasniku obavezno objavljuju propisi koje donose ministarstva (pravilnici)“.

„Žalbena komisija takođe ne vidi problem da isto lice (šef kabineta) bude ovlašćen da istovremeno i predlaže i odlučuje, i navodi da: ‘iz činjenice da je radno mesto, položaj direktora policije, upražnjeno, odnosno nepopunjeno, ne mogu se izvlačiti zaključci da je obavljanje poslova tog radnog mesta od drugih izvršilaca povreda zakona i da je nezakonit akt koji je zasnovan i donet od zaposlenog koji nema utvrđen status i položaj direktora policije“, navela je Tomanović.

Ona naglašava i da „žalbena komisija u svom rešenju ne navodi razloge zbog kojih su smenjeni inspektori“.

„Već ukazuje na ‘potrebe službe+, a istovremeno smatra da vanpravni razlozi (Jovanjica) navedeni u žalbi nisu od uticaja na drukčije rešavanje“, napisala je advokatica.

Podsetimo, inspektori Milenković i Mitić smenjeni su sa svojih pozicija u Odeljenju beogradske policije za borbu protiv droga, čuvenom Četvrtom odeljenju, a u javnosti se taj postupak dovodi u vezi sa njihovim svedočenjima u slučaju Jovanjica.

Inspektor Slobodan Milenković Senta nalazi se na udaru od samog otkrivanja „Jovanjice“ i hapšenja vlasnika imanja Predraga Koluvije. U režimskim medijima nazivan je kriminalcem, a čak je zbog celog slučaja nekoliko puta poligrafski testiran.


Milenković je ostao dosledan da do kraja istraži slučaj najveće plantaže marihuane u ovom delu Evrope.

Kako je nedavno saopšteno iz advokatske kancelarije Tomanović, „za likvidaciju inspektora Milenkovića već je plaćeno 500.000 evra„, a sumnja se da je isto toliko plaćeno i za likvidaciju inspektora Dušana Mitića.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR