Glas Javnosti

MINISTAR POLICIJE NEMA AUTORITET U POLICIJI

Hronika
Autor: Glas javnosti

SRPSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI ŠUPLjE KAO ŠVAJCARSKI SIR!!! GAŠIĆ NEMA NIKAKAV AUTORITET NAD RUKOVODIOCIMA KOJE JE ON LIČNO NEDAVNO POSTAVIO NOVIM REŠENjIMA O RASPOREĐIVANjU!!!

Dana 12.09.2023 godine, predsednik odbora za borbu protiv kriminala i korupcije Novog policijsko sindikalnog saveza, Rajević Zdravko, podnio
je krivičnu prijavu VIŠEM  JAVNOM  TUŽILAŠTVU u Beogradu, protiv: ĐUROVIĆ MARKA, aktuelnog načelnika Policijske stanice Palilula i MILjKOVIĆ VLADIMIRA, aktuelnog šefa OZSK u PS Palilula, zbog postojanja osnovane sumnje da su u saučesništvu, izvršili krivično delo.

Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ, u sticaju sa krivičnim delom Odavanje službene tajne iz člana 369 KZ.

MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA BRATISLAV GAŠIĆ JE U MARTU 2023 GODINE, PUTEM POSEBNOG DOPISA SVIM ORGANIZACIONIM JEDINICAMA MUP-A, STROGO ZABRANIO UPOTREBU VIBERA, SIGNALA, TELEGRAMA, SKAJA, SMS-A... ZA SLUŽBENE POTREBE!!!


Uprkos tome, osumnjičeni su na VIBER-u, višeplatformskoj aplikaciji zatvorenog koda za SMART telefone koja omogućava trenutnu razmenu
poruka i poziva preko internet mreže, formirali VIBER grupu za potrebe komunikacije pripadnika Odseka za suzbijanje kriminala Policijske stanice Palilula, pod nazivom OZSK Palilula.

Miljković Vladimir je krajem avgusta 2023 godine, odmah po preuzimanju rukovodeće pozicije u sektoru operative, organizovao sastanak i saopštio prisutnim radnicima MUP-a Republike Srbije da će za potrebe komunikacije i razmene službenih podataka ubuduće da se koristi VIBER grupa, i tom prilikom je dao nalog prisutnim policijskim službenicima da sa svojim privatnim mobilnim telefonima i privatnim SIM-karticama odnosno brojevima, o svom trošku u smislu potrošnje svojih privatnih mobilnih podataka i interneta, fotografišu službene dokumente koje bi eventualno sačinili u toku radne smene, gde se podrazumevaju Krivične prijave, Službene beleške, Izveštaji, Fotografije, i da iste tako plasiraju u Viber grupu. I pored negodovanja prisutnih, i skretanja mu pažnje da je upotreba Vibera zabranjena od strane ministra Bratislava Gašića, isti je autoritativno i naredbodavno ponovio da će se ubuduće raditi kako on kaže i da praksa upotrebe Vibera za službene potrebe mora zaživeti.

Nakon toga Vladimir Miljković formira VIBER grupu OZSK Palilula, i u istu ubacuje sve privatne brojeve pripadnika Odseka za suzbijanje
kriminala Policijske stanice Palilula.


VIBER grupa aktivno se koristi dan danas, posredstvom iste razmenjuju se operativni i službeni podaci, i do trenutka sačinjavanja ove krivične prijave, tj. dana 12.09.2023 godine u 11,50 časova, u istoj je pušteno ukupno 474 poruke, a u kojima su sadržani službene i poverljive informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

VIBER je aplikacija za komunikaciju koja nije niti proizvod, niti vlasništvo Republike Srbije. Tvorac Vibera je fizičko lice, Telman
Marko, američko-izraelski biznismen. Trenutni vlasnik istog je Japanska multinacionalna kompanija Rakutan, iza koje stoji preduzetnik Djamel Agaoua. Niti jedan, niti drugi, nemaju bilo kakve veze sa Srbijom, niti njihova kompanija ima bilo kakav ugovor niti sa Vladom Republike Srbije, niti sa MUP-om R Srbije.


Izvor: Ustupljena fotografija / Krivična prijava protiv Đurović Marka, načelnika Policijske stanice Palilula i Miljković Vladimira, šefa OZSK u PS Palilula

Dana 25.09.2022 godine policijski službenik Zdravko Rajević sačinio je pisani akt i putem pisarnice, isti dostavio svim nosiocima vlasti u Republici Srbiji, u okviru kojeg je opisao sve tragične posledice upotrebe VIBER-a za potrebe MUP-a Republike Srbije zbog čega je protiv istog pokrenut disciplinski postupak za tešku povredu radne dužnosti!!!

„Novi policijsko sindikalni savez“ je u više navrata javno pozivao nosioce vlasti na fatalnu upotrebu Vibera za službene potrebe.

„Strukovno udruženje policije“ takođe je svim insitucijama ukazalo na nezakonitu upotrebu Vibera, posebno pri tom ističući kršenje Zakona
o zaštiti podataka o ličnosti i načelima obrade istih.


„Sindikat Srpske policije“ takođe je javno iznosi kritike prema rukovodiocima MUP-a na ovu temu.

MUP Republike Srbije poseduje aplikaciju IKAR, koja je instalirana na službenim telefonima, koji su u vlasništvu MUP-a, i koja funkcioniše samo na službenim SIM karticama. Pritom se koristi izolovana računarska mreža MUP-a gde postoji „DATA CENTAR“, koji je opremljen FIREWALL programom koji dopunski štiti mrežu od spoljnih nezakonitih upada.

IKAR, i pored toga što postoji sa svom potrebnom zaštitom se uopšte ne koristi.

Osumnjičeni Marko Đurović i Vladimir Miljković su direktnim kršenjem naredbe ministra policije, a korišćenjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, te zloupotrebom legitimiteta koje im je ministar Bratislav Gašić dao skorašnjim raspoređivanjem na rukovodeće položaje u PS Palilula, kao i izdavanjem naredbe potčinjenima koja predstavlja krivično delo, praktično prinudili i obmanuli pripadnike OZSK PS Paluilula da prihvate i koriste VIBER za službene potrebe, dovodeći ih u zabludu da rade nešto zakonski opravdano, čineći pri tom štetu za građane Srbije, službenu dužnost i Ministarsvo unutrašnjih poslova u celini, a sa druge strane, čineći korist kompaniji RAKUTAN VIBER, u pogledu pojačane upotrebe iste, kako u smislu pribavljanja novih korisnika iste (policijski službenici), tako i u smislu činjenja im dostupnim službenih podataka Republike Srbije, ali i u smislu materijalne dobiti-profita, usled pojačane potrošnje internet saobraćaja od strane pripadnika policije.

ISKRENO SE NADAMO DA ĆE TUŽILAŠTVO SPROVESTI ADEKVATNU ISTRAGU, DA ĆE SPREČITI OVAKAV NEDOPUSTIVI TREND U SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI SRBIJE, TE DA ĆE POČINIOCE PRIVESTI I POZVATI IH NA ODGOVORNOST, TE POSEBNO UTVRDITI MOTIVE OVAKVOG NjIHOVOG SUBVERZIVNOG DELOVANjA.

Predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije,
Rajević Zdravko

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR