Glas Javnosti

Vrednost izvedenih građevinskih radova: Utrostručila se od 2013. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vrednost izvedenih građevinskih radova u 2022. godini bila 5,24 milijardi evra

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas Međunarodnu naučnu konferenciju “iNDiS 2023” o graditeljstvu i tom prilikom istakao da je vrednost izvedenih građevinskih radova u 2022. godini bila 5,24 milijardi evra što je čak trostruko više u odnosu na 2013.


Vesić je na otvaranju dvodnevne konferencije na Fruškoj Gori rekao da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla u tekućim cenama za 19,3 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je posmatrano u stalnim cenama ukupna vrednost građevinskih radova porasla 15,8 odsto.

Kako je rekao, na kraju 2013. godine doprinos građevinarstva srpskom bruto društvenom proizvodu iznosio je tri odsto, dok je prošle godine učešće građevinske industrije u bruto društvenom proizvodu naše zemlje iznosilo 5,5 odsto.

Vesić je istakao da je godišnja vrednost izvedenih građevinskih radova skočila sa oko 1,6 milijardi evra ostvarenih u 2013. godini na 4,95 milijardi, koliko je iznosila u 2021, odnosno 5,24 milijardi evra u 2022. godini, te dodao da je reč o porastu od 3,2 puta.


Vesić je podsetio na opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade da se sistemski radi na unapređenju ambijenta u kojem se odvija građevinska delatnost.

- Opredelili smo se za politiku ulaganja, podsticanja i finansiranja kapitalnih projekata - rekao je Vesić i dodao da o uspešnosti te politike govore brojevi.

S tim u vezi, naveo je da je prošle godine, po prvi put, bruto domaći proizvod Srbije premašio 60 milijardi evra, da se procenjuje da će ove godine porasti za 2,5 odsto, a sledeće za 3,5 procenta i dostići gotovo 70 milijardi evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR