Glas Javnosti

Srbija je sve privlačnija za strane IT kompanije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija je više nego povoljna destinacija za strane IT kompanije i one pokazuju sve veće interesovanje da svoje razvojne naučne centre otvaraju u Srbiji.

To je rekao ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović dodavši u izjavi za Tanjug da ima više razloga zašto je to tako, a pre svega zbog talentovanih mladih ljudi koje Srbija ima.

– Naši fakulteti, pre svega tehnički, iz godine u godinu napreduju na različitim svetskim listama, ali je i Vlada Srbije dosta investirala u dodatne kapacitete fakulteta. Dosta smo uradili i na digitalizaciji i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, pa je jasno da su talenti ti koji privlače strane kompanije – rekao je ministar. 

Kao drugi razlog velikog interesovanja investitora u IT sektoru, Jovanović je naveo inovativni ekosistem koji postoji u Srbiji.

– Već sada imamo četiri naučno-tehnološka parka u kojima rade stotine startapa koji razvijaju različita tehnološka rešenja. Srbija se sprema da investira u još dva naučno-tehnološka parka u Kruševcu i Kragujevcu, ali dosta radi i na novim tehnologijama kao što je razvoj veštačke inteligencije i razvoj bioinformatike – ističe ministar.

Kao treći, ali ne manje bitan razlog zašto je Srbija tako povoljna i poželjna za strane kompanije su poreske olakšice koje daje stranim kompanijama koje dolaze ovde i koje razvijaju softverska rešenja.


– Zato imamo primer da se najveći Majkrosoftov razvojni centar u Evropi nalazi baš u Beogradu, da je tu razvojni centar Kontinentala, NCR-a, Rivijana, zatim kompanije Luxoft, na desetine stranih kompanija razvijaju svoja softverska rešenja upravo u Srbiji – rekao je Jovanović.

Dodaje da je Srbija puno uradila kada je u pitanju digitalizacija u prethodnih šest godina, što je, ističe, bila inicijativa predsednice vlade Ane Brnabić koja je digitalizaciju postavila kao jedan od prioriteta.

– Sledeći korak u daljem razvoju Srbije kada su u pitanju nove tehnologije i digitalizacija u najširem smislu je razvoj veštačke inteligencije i razvoj bioinformatike. U najširem smislu, Srbija je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije i osnovan je Institut za veštačku inteligenciju koji se nalazi u Novom Sadu i privukao je desetine vodećih vrhunskih stručnjaka koji su se i vratili iz sveta da bi se upravo bavili razvojem veštačke inteligencije – objašnjava ministar.

Navodi da je drugi pravac razvoj biotehnologije, bioinformatike, biomedicine, kao i biodiverziteta.

– I svakako je kapitalan projekat izgradnja Bio4 kampusa, koji treba da krene sa izgradnjom do kraja ove godine, gde će biti praktično svetski centar za razvoj biotehnologije. Već sada smo potpisali na desetine memoranduma o razvoju, gde smo pozvali različite svetske farmaceutske kompanije da zajedno sa nama i našim kompanijama rade na razvoju bioinformatike – rekao je Tanjugu ministar Jovanović. Kako kaže, sve što je Vlada Srbije uradila na digitalizaciji javne uprave, ekonomije i privrede, sve ono što je uradila na razvoju naučno-inovativnog ekosistema, vidi se zapravo u rastu izvoza kad je pitanju IT sektor.

– Prošle godine je bila rekordna. Imali smo izvoz 2,7 milijardi evra, a ove godine, za osam meseci, izvoz je već bio 2,22 milijarde, što je rast od 35 odsto u odnosu na prošlu godinu, i očekujemo da će verovatno preći 3,8 milijardi, što je fantastičan rezultat. Naš IT sektor je postao praktično vodeći sektor izvoza Srbije, pogotovo imajući u vidu suficit koji nam pravi. Glavne zemlje u koje najviše izvozimo su SAD, Engleska i Švajcarska i u njih ide skoro trećina izvoza – naglasio je ministar.


Dodaje da je siguran sam da to nije kraj i da će daljim ulaganjem u naučno-tehnološke parkove, ali i u veštačku inteligenciju i biotehnologiju, ti rezultati biti nadmašeni.

Na pitanje o predstojećem uvođenju 5G tehnologije u Srbiji, Jovanović kaže da ona može mnogo toga da donese privredi, zbog velikog potencijala primene u industriji, automatizaciji industrije i u robotici.

– Sigurno je to jedna od kockica koja nam nedostaje da bismo upotpunili sliku digitalizacije. Naravno da ćemo požuriti sa implementacijom ove mreže, imajući i vidu da nas čeka EXPO 2027. godine, kada naša zemlja treba i sa 5G mrežom da bude spremna po pitanju izložbe EXPO i omogući na toj manifestaciji primenu robotike, vozila bez vozača i drugih naprednih tehnoloških rešenja – zaključio je Jovanović.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR