Glas Javnosti

SPORO DO BRZE PRUGE: Do sada ništa od obećanja, putuje sa kao pre jednog veka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok vozovi na severu Srbije daljinu od 100 kilometara prelaze za pola sata, stanovnici juga godinama dobijaju obećanja o brzim prugama koje bi povezale ovaj deo zemlje sa centralnom Evropom.

Da će Nišlije brzom prugom moći da putuju vozom do Beograda, prvobitno su predsednik Aleksandar Vučić i ministri Vlade obećavali da će biti 2023. potom 2029. godine, uz mogućnost da može biti i 2026. godine završena, dok je poslednja najava će brze pruge biti do 2027. godine. Uz brze pruge, u ranija predizborna obećanja spada i izmeštanje pruge iz centra grada.

Od prvih polazaka voza iz Beograda do Niša, 1884. godine, putovanje je trajalo duže od 8 sati, dok je 139 godina kasnije to putovanje kraće za svega dva sata, pa se do prestonice putuje za otprilike 6 sati.

Dok vozovi na severu Srbije daljinu od 100 kilometara prelaze za pola sata, stanovnici juga godinama dobijaju obećanja o brzim prugama koje bi povezale ovaj deo zemlje sa centralnom Evropom, a građani ističu da se nadaju makar polascima koji bi ih povezali sa okolnim gradovima, pošto trenutno iz Niša mogu do Beograda, Zaječara i Lapova.

Poslednja u nizu najava o brzoj pruzi Beograd - Niš je izjava ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da će do 2025. godine krenuti izgradnja pruge duge 230 kilometara, čime će Nišlije do prestonice stići za svega 100 minuta, čime će njihovi načini života, kako je rekao, biti promenjeni.

Iako izgradnja nije ni počela, Vesić je već obećao i brzu prugu do Skoplja, a da su sva obećanja građanima ispunjena, do sada bi u Nišu bilo nekoliko brzih pruga do Beograda i regiona.

Obećanja koja Nišlije slušaju poslednjih 30 godina jeste i izmeštanje pruge iz centra grada. Novinar Marko Smiljković kaže da su u toku njegovog novinarskog rada najavljivani minimum pet puta, te da su to obećavale sve vlasti, lokalne i republičke, od socijalista, preko demokrata do naprednjaka. Za Smiljkovića najupečatljivija obećanja davao je nekadašnji ministar Velimir Ilić, koji je tvrdio da će se izmeštanje sigurno dogoditi.

Moje lično uverenje je da je ta pruga izuzetno opasna, što se i vidi. Potrebno je izmestiti, ali na pametan način. Svi građani Niša i okoline nemaju problem tog izmeštanja. Što se tiče Vesićevih najava izgradnje brzih pruga, ne možemo da ne budemo blagonakloni prema tome, ali opet izražavam sumnju, jer je i mnogo drugih građevinskih najava do sada prolongirano i da će te najave biti nastavljene u nedogled, kao i sama realizacija - kaže Smiljković.

Podsetimo, u julu 2020. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je javnost da je doneta odluka o modernizaciji pruge Beograd - Niš. Kako je tada rekao, do kraja 2023. godine vozovi će tom prugom moći da idu do 200 kilometara na sat, a iz Niša do Beograda bi se stizalo za sat i dvadeset minuta. Tom prilikom je dodao da će ugovor o modernizaciji biti potpisan u naredna tri meseca. Za tri meseca nije bilo novih vesti o ugovoru, ali jeste nakon skoro tri godine.

Krajem februara ove godine u vozu u Ripnju, ministar Goran Vesić i šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi, u prisustvu evropskog komesara Olivera Varheljija i predsednika Vučića potpisali su grant kojim EU daje deo novca za izgradnju brze pruge Beograd - Niš. Pruga je u fazi projektovanja, a rok za završetak radova je najavljen za 2029. godina.

U februaru je tek potpisan više puta najavljivani ugovor, pa je jasno da se sa juga ove godine neće putovati brzom prugom. Kako je ovaj rok probijen, bilo je reči i o tome da bi se do Beograda vozom moglo brže i do 2026. godine, a prema poslednjim obećanjima, stanovnici juga Srbije ih mogu očekivati sredinom 2027. godine.

O izgradnji brzih pruga od Niša do Beograda, govorili su i drugi predstavnici opozicije koji su istakli da je to "skupa investicija", kao i to da je prioritet države gradnja infrastrukturnih projekata "bez tenderskih procedura", pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR