Glas Javnosti

ŠEST MESECI EKONOMSKOG TERORA: Zabrana uvoza srpske robe na Kosovo i Metohiju i dalje na snazi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Već više od šest meseci na snazi je zabrana uvoza srpske robe na Kosovu i Metohiji.

Privrednici sa severa organizovali su zbog toga i proteste, a građani se žale na nestašicu proizvoda iz Srbije u prodavnicama. 

Srpska roba od 14. juna prošle godine više ne ulazi na Kosovo i Metohiju.

Odluku je donela tzv. "vlada kosova" zbog bezbednosnih razloga, nakon, kako je sa jedne strane rečeno – hapšenja, a sa druge – kidnapovanja kosovskih policajaca od strane srpske policije na granici.

Na policama u marketima u severnoj Kosovskoj Mitrovici primećuje se nestastica srpske robe, međutim, njih i dalje ima. Odgovor na pitanje odakle stižu, nismo dobili.


U marketima se prodaju i strani, ali i kosovski proizvodi.

„Vidite i sami po prodavnicama domaća roba teško, sve ide to preko drugih kanala, preko Kosova i skuplje i nema ono što treba. Idem često u Srbiju, kupim nešto, dole u ETC kupujem nemačke proizvode, makedonske i tako“

„Ima proizvoda iz Makedonije i sa Kosova. Smeta nam, navikli smo na naše“

„Kad nema ovde robe, uzimamo u južni deo kod komšija dole, to je to“, kažu građani.

Privrednici sa severa su krajem decembra protestovali zbog zabrane uvoza i potpisali su peticiju kojom se traži ukidanje odluke o zabrani uvoza robe iz Srbije, koja je, kako kažu, nanela veliku štetu privrednicima i samim građanima.


(Foto: Jutjub)

Novinar i analitičar Branislav Krstić smatra da je vreme da se ova odluka ukine.

„Ukoliko znamo da je odluka Vlade o zabrani uvoza gotovih proizvoda iz Srbije imala političku pozadinu i posledica je postojećeg i rastućeg animoziteta između Kurtija i Vučića, ipak je fakt da je poslednji trenutak da vlada u Prištini uradi nešto što se zove praćenje interesa svojih građana.


(Foto: Jutjub)

 Ako je interes građana kosovske države srpske nacionalnosti da u svojim prodavnicama imaju robu iz Srbije, nema logike da Vlada Kosova postupa drugačije. Dakle, dozvoliti privrednicima da legalnim graničnim prelazima dođu do proizvoda koji se potražuju u njihovim trgovinama“, kaže Krstić.

Nezvanični putevi koji su na severu u prošlosti korišćeni da srpska roba ulazi na Kosovo poslednjih meseci su pod strožijoj kontrolom Kosovske policije.

Podaci Carine Kosova pokazuju da je za 11 meseci, januar-novembar 2023. godine, iz Srbije uvezeno robe u vrednosti od 188,5 miliona evra, koje je u odnosu na 11 meseci prethodne 2022. godine, zabeležio pad od 44,8 posto.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR