Glas Javnosti

PROSVETARI UMESTO POVEĆANJA DOBILI OVO : Evo šta ih je snašlo!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema navodima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ovo umanjenje ide od oko 4.000 dinara, pa čak do 10.000 dinara. Razlog je - način obračuna zarade tokom godišnjeg odmora i neisplaćivanje prekonormnog rada za vreme kada nema nastave.

„Po zanimanju sam nastavnik istorije u jednoj osnovnoj školi u Beogradu. Zaposleni u prosveti su 7. avgusta primili prvi deo zarade za jul mesec 2023. Plata je poprilično umanjena za korišćenje godišnjeg odmora koje je odredilo Ministarstvo prosvete. To umanjenje nas očekuje i u drugom delu plate za jul koji će biti isplaćen 21. avgusta. Problem je u tome što smo dobili vrlo neprecizno objašnjenje da je to tako jer se uzima prosek prethodnih dvanaest meseci, plus se oduzima prekonormni rad i nakanada za starešinstvo koja iznosi četiri procenata“, navela je nastavnica.



Ona ističe da su prosvetni radnici i ranije koristili godišnji odmor u letnjem periodu, jer drugačije po zakonu ne mogu, pa im „nikada, kao sada nije bila umanjena plata“.

Zvonimir Jović potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije objašnjava da je isplata manje zarade za prosvetne radnike na godišnjem odmoru praksa u poslednih osam godina, otkako se primenjuje novi Zakon o radu.

„Otkako su usvojene izmene Zakona o radu koji je počeo da se primenjuje 2015. godine, plata za vreme godišnjeg odmora računa se kao prosečna plata koju je zaposleni primio u poslednjih 12 meseci“, navodi Jović.

A plate prosvetnim radnicima, podseća on, povećane su tek u februaru ove godine za oko 12 odsto.

„To znači da je u obračun julske plate prosvetnim radnicima ušao znatan broj meseci kada je plata bila niža. Te prethodne plate vukle su smanjenje do kojeg je došlo u skladu sa Zakonom o radu“, navodi sagovornik.

Uz to, dodaje – jul ima i manje radnih dana nego obično, pa je umanjenje plate veće.

Jul 2023. je imao 168 radnih sati, dok je jun imao 176 radnih sati, maj 184 radnih sati.

Naknada za odeljensko starešinstvo se, kako ističe Jović, isplaćuje uz prosečnu platu, ali prekonormni rad – ne.

„Umanjenje prvog dela plate ide od 4.000 dinara, pa do 10.000 dinara, već u zavisnosti od toga da li neko ima prekonormni rad, koji se tokom godišnjeg odmora ne plaća“, objašnjava sagovornik.

Prosvetne radnike očekuje i umanjenje i drugog dela plate za jul, čija isplata će biti oko 20. avgusta.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR