Glas Javnosti

Ministarka ekonomije u Prištini naredila: Izbaciti sa Kosova svu robu na kojoj nisu usaglašeni nacionalni znakovi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka ekonomije privremenih prištinskih institucija Rozeta Hajdari izdala je večeras naredbu za trenutno sprovođenje mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, u skladu sa odlukama vlade u Prištini.

Ona je naredila tržišnom inspektoratu da izbaci sa tržišta na Kosovu svu robu koja nije u skladu sa ustavom i važećim zakonodavstvom kada su u pitanju, kako je navela, "nacionalni znakovi usaglašenosti".

Naredba ministarstva, objavljena na Fejsbuku, stupa na snagu odmah, prenosi RTK na albanskom.

Naredba Hajdari dolazi nakon što je vlada uvela nove mere reciprociteta za srpsku robu, prema kojima nijedna barža ne može ući na Kosovo ako u pratećoj dokumentaciji nije navedeno ime "Republika Kosovo", podseća RTK.

Kosovsko Ministarstvo ekonomije objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici odluku vlade o uvođenju dodatnih mera reciprociteta kada je u pitanju roba iz Srbije, čime je potvrdilo informaciju portala Kosovo Onlajn o novom ograničavanju trgovinske razmene na koje se odlučila Priština.
Kako je navedeno, prema mišljenju vlade, barijere koje primenjuje Srbija štete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani Kosova, zbog čega je odlučeno da se prošire mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Prema novoj odluci, u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se korišćenje dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elementa koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvu. Zabranjuje se korišćenje dokumenata "koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno“, navedeno je u odluci koju je objavilo ministarstvo.

Iz Srbije na Kosovo od 1. aprila stigla roba u vrednosti od oko 30 miliona evra.

Navedeno je, da Agencija za hranu i veterinu korisiti pečat "Republika Kosovo“ u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno, da je uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na Kosovo. Zahtev za dozvolu podnosi se kancelariji Udruženja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna društva osnovana po pravilima koja važe u Srbiji ne mogu biti priznata kao pravna lica na Kosovu, a odluka se poziva na kosovski Zakon o trgovinskim društvima.

Ovu odluku potrebno je da sprovedu Ministarstvo finansija i transfera, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, Ministarstvo privrede,  Agencija za hranu i veterinu, Carina, Policija, Tržišni inspektorat, Agencija za poslovnu registraciju,.

U obrazloženju se podseća da je Vlada Kosova 31. marta ove godine donela odluku o postepenom sprovođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Navodi se, da  je međusobni reciprocitet institud odnosa suverenih država poznat u opštim principima međunarodnog prava i opštem sporazumu o tarifama u trgovini iz 1947. godine, koji je promenjen 1994. godine.

U obrazloženju se kaže, da ova odluka ima za cilj da spreči trgovinske barijere koje su vlasti u Srbiji uvele protiv Kosova, a koje uključuju barijere u tranzitu, tehničke barijere i političke barijere.

"Međuinstitucionalna grupa pratila je sprovođenje mera i identifikovala kontinuirane i nove barijere u trgovinskim odnosima sa Srbijom, pa je podnela izveštaj 28. maja u kojem je preporučila vladi ove mere“, navedeno je u obrazloženju i ukazano da meru o potrebnim dozvolama primenjuje i Srbija prema Kosovu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR