Glas Javnosti

IZVOZ RASTE IZ GODINE U GODINU: Italija najveći kupac stočne i hrane za kućne ljubimce iz Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izvoz stočne hrane iz Srbije iz godine u godinu raste, kako u količinama tako i vrednosno a podaci su ohrabrujući i za ovu godinu.

Republički zavod za statistiku objavio je da je u prvih deset meseci ove godine Srbija izvezla nešto više od 460.000 tona stočne hrane u vrednosti preko 322 mil EUR, dok je na strani uvoza bilo 111.000 tona u vrednosti preko 123 mil EUR objavio je Agrobiznis magazin.
Najznačajniji kupci domaće stočne hrane su Italija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Ruska Federacija, Severna Makedonija, Grčka i Mađarska.

Najveći kupci dolaze iz Italije jer oni kupe preko skoro jednu trećinu izvezene robe. Кada je u pitanju hrana za kućne ljubimce Italija je takođe na prvom mestu.
Podsećanja radi, izvoz u 2022. godini bio je vredan preko 347 mil EUR a u 2021. godini 246 mil EUR.
Potražnja za stočnom hranom je velika tokom cele godine. Čak i u mesecima kada se stoka u privatnim gazdinstvima pušta na ispašu, neophodna je dohrana, dok se na farmama stoka hrani isključivo unapred pripavljenom stočnom hranom.
Privatna gazdinstva kupuju vreće stočne hrane težine od 10 do 50 kilograma a naročito tokom zime, dok se na farmama troše tone stočne hrane.
Imajući u vidu mešoviti karakter brojnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji značajan deo njih se odlučuje za proizvodnju stočne hrane na samom gazdinstavu, jer proizvode i ratarske kulture i gaje stoku tako da imaju sve potrebne sirovine za kvalitetan proizvod , za kojim na tržištu vlada velika potražnja.
Uz minimalna ulaganja u opremu, odnosno proizvodni pogon, moguće je razviti unosan biznis.


Glas javnosti/ N08S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR