Glas Javnosti

I ALBANCI PRIZNAJU: Blokada uvoza srpskih proizvoda naštetila tzv. "Kosovu", Srbiji i celom Zapadnom Balkanu (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Blokada uvoza srpske robe na tzv "Kosovo", koja traje punih pet meseci, prema oceni ekonomskog stručnjaka iz Prištine Safeta Grdžaljiua, naštetila je ekonomijama i tzv. "Kosova" i Srbije, dok sa političke strane gledano, kako kaže, ona šteti celom Zapadnom Balkanu, a posledice će se tek osetiti.

„Nažalost, i pored svega toga što se dogodilo u poslednje vreme na Zapadnom Balkanu, a bilo je i Berlinskog procesa, i Briselskog sporazuma, bilo je dosta tih aktivnosti, barijere su i dalje ostale. Aktivne su kada je u pitanju sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, i to je jednostavno otežavajuća okolnost, ne samo za Kosovo, ne samo za Srbiju, nego za celi Zapadni Balkan“, ističe Grdžaljiu.

Posledice se osećaju i sada, međutim, kako smatra, biće ih i u budućnosti.


Foto: Jutjub

„Ekonomski, to je velika šteta za obe ekonomije, a politički šteti celom Zapadnom Balkanu. Posledice od ovakvih barijera trpećemo i ubuduće, jer veliki deo uvoza robe iz Srbije ide za finalizaciju proizvoda koji se proizvode na Kosovu. Prema tome, mislim da dijalog nema alternativu“, rekao je Grdžaljiu.

On napominje da se nijedan ozbiljan investitor neće odlučiti da ulaže na Kosovu, ukoliko se nastavi sa blokadama.

„Mislim da je vreme kada moramo da se oslobodimo ovih predrasuda, moramo da rešavamo probleme, jer na kraju krajeva, trgovina je kao voda, sama nalazi svoje puteve. Zašto da ne damo priliku da kroz ekonomsku saradnju gradimo mostove saradnje, ojačamo te mostove, gradimo perspektivu, budućnost, jer imamo dosta tih političkih barijera, zar su nam potrebne i ovakve ekonomske barijere koje jednostavno generišu u sebi negativne posledice, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego za celi Zapadni Balkan", ocenjuje Grdžaljiu.

Kako ističe, prisutni su gubici na obe strane. 

„Problem je u tome što na Balkanu statistika ne daje tačne rezultate, i u tom kontekstu možemo nagađati sa ciframa, ali suština svega toga je da posledice postoje na obe strane. Ako imamo pad izvoza, zar to nije još jedan indikator koji pokazuje koliko su štetne ovakve odluke i koliko indirektno utiču na pad konkurentnosti proizvoda koji se proizvode na Kosovu“, kaže sagovornik. 

Iako su rafovi popunjeni proizvodima iz drugih zemalja, Grdžaljiu ističe da mora da se razmišlja racionalno.

„Moramo da mislimo na ekonomije, a ne na emocije i političke odluke. Na kraju krajeva troškovi su danas determinanta za određivanje cena, ako imate negativnu kalkulaciju, nemoguće je da proizvodi sa Kosova budu konkurentni bilo gde u regionu, pa i Evropi i šire“, zaključio je Grdžaljiu.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR