Glas Javnosti

EKONOMSKI TEROR NAD SRBIMA: Nema naznaka da će Priština ukinuti embargo na srpsku robu (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ni šest meseci od kada je vlada u Prištini zabranila ulazak robe proizvedene u Srbiji na Kosovo nema naznaka kada će i da li će uopšte ta odluka biti ukinuta, kaže predsednik Asocijacije privrednika iz Gračanice Saša Sekulić.

Ukazuje da je zbog ove loše političke odluke roba iz centralne Srbije zamenjena nekvalitetnijim i za 20 do 30 odsto skupljim proizvodima koji na Kosovo stižu sa drugih tržišta. 

I srpski i kosovski privrednici pozivaju tzv. kosovske vlasti da uklone embargo uveden 15. juna, te poruke šalje i međunarodna zajednica, a Sekulić podseća da je pre dva meseca i Američka privredna komora na Kosovu uputila apel vladi u Prištini da preispita i ukine odluku o zabrani ulaska srpske robe. 

"Treba pitati tzv vladu kosova zašto se oglušuju o ove apele. To je jedna politička odluka koja ne ide u korist ni albanskim ni srpskim privrednicima. Mnoge američke kompanije koje posluju u Srbiji traže da se ta odluka preispita i ukine. Mi privrednici, očekujemo i nadamo se da će se to desiti, da će vlada u Prištini konačno shvatiti apel koji svi privrednici upućuju", navodi on.


Sekulić kaže da ne ide da na početku 21. veka donosite odluke o zabrani uvoza robe, a da pretendujete na neke evropske vrednosti. 

"Te dve odluke ne idu zajedno. U suprotnom, ako embargo ostane na snazi, roba na Kosovu biće još skuplja, jer značajnu ulogu u formiranju cena čini transport. Mnogo je jeftinije kad transportujete robu iz Srbije, nego iz Turske, Poljske", ističe on.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR