Glas Javnosti

Dinamika tržišta rada: Povećanje plata uprkos ekonomskoj stagnaciji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U četvrtom kvartalu 2023. godine, zabeležen je rast plata u Evropskoj uniji i Srbiji. U evrozoni, troškovi rada po satu su porasli za 3,4%, dok su plate i dnevnice po radnom satu porasle za 3,1%.

 U Srbiji, bruto plata je u proseku bila veća za 14,3% u odnosu na isti period prethodne godine, a realni rast plata iznosio je 5,8% međugodišnje.
 
Analize pokazuju da se rast plata kreće različito po sektorima, sa najvećim povećanjem u IT sektoru, vazdušnom saobraćaju i naučnom istraživanju.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji se očekuje da će biti ispod 9%, što je niže u poređenju sa prethodnim periodom, delom zbog smanjenja radne snage usled negativnog prirodnog priraštaja i nedostatka radne snage u Nemačkoj.
Očekuje se dalji rast stope zaposlenosti, uz jednocifrenu stopu nezaposlenosti.


Iako se ekonomska aktivnost u regionu delimično stagnira, očekuje se nastavak rasta plata zbog visokih stopa rasta BDP-a i administrativnih povećanja u javnom sektoru.
U regiji, najveći rast neto plata zabeležen je u Bosni i Hercegovini, dok je u Hrvatskoj i Sloveniji zabeležen pad realnih plata zbog inflacije.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR