Glas Javnosti

Sramotna izjava bivšeg nemačkog ambasadora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pripisivanje nasleđa Srbije tzv. Kosovu i izmeštanje spomen-ploča srpskim vojnicima u Prištini deo je iste priče stvaranja kulturnog identiteta Kosova kao nečeg što ima istoriju koju, kako kaže nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milorad Božinović, treba korigovati spram potreba neke buduće samostalne države.

To je, istakao je diplomata u razgovoru za Tanjug, ono što Srbija ne sme da previdi i na šta mora da reaguje.

Božinović je, komentarišući objavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea na mreži "Iks", da su "ambasadori posetili kosovski manastir", ocenio da to nije slučajno i deo je plana koji treba da se konkretizuje, a što "nas treba da zabrine".

On kaže da nije prvi put da se gradi predstava o identitetu i kulturnom nasleđu na tzv. Kosovu jer se nalazi u "državi koju oni priznaju", iako je očigledno da je to srpsko kulturno nasleđe.


"Mene to ne čudi jer je to korak dalje u politici desrbizacije Kosova i njegove istorije i kulturnog nasleđa. Mi moramo to kategorično odbaciti", podvukao je Božinović.

On je naveo primer Nemačke koja je nakon Drugog svetskog rata izgubila značajan deo teritorija koje su pripale Poljskoj sa kulturnim nasleđem koje je, kako kaže, relevantno za nemačku kulturu.

"Nikad nisam čuo da su rekli da je to poljsko kulturno nasleđe, nego su držali do toga da je to nemačko kulturno nasleđe u Poljskoj", rekao je Božinović.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj smatra da nemačkoj vladi treba izraziti protest, i da treba skrenuti pažnju UNESKO-u, kako se to više ne bi događalo..

"I Marti Ahtisari (nekadašnji specijalni izaslanik UN) je jasno definisao čije je to nasleđe. Mi moramo da upotrebimo sva diplomatska sredstva koja su nam na raspolaganju i to odmah. Ovo su sad udarci upućeni Srbiji bez rukavica i svakako ispod pojasa", ocenio je Božinović.

Na pitanje da prokomentariše izmeštanje spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini, diplomata ocenjuje da i iza toga stoji isti cilj, a to je da se pomogne tzv. Kosovu da se konstituiše kao državni entitet sa svim elementima koje jedna država ima.


"Sve je to očigledno urađeno na pritisak albanskih faktora. Premeštanjem spomen-ploče žele da nekako signalizuju da su to možda spomenici okupatora kad je oslobađano Kosovo što je vrlo drsko", rekao je Božinović.

Božinović nije ubeđen da se slične stvari neće i ubuduće događati i poziva na oprez.

"To su akcije koje zaista nisu bezazlene, nemam za to reči razumevanja", zaključio je Božinović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR