Glas Javnosti

SRAMOTA: Grad Beograd prvi put ostavio učenike generacije bez tradicionalne nagrade

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem prekinula je tradiciju nagrađivanja đaka generacije osnovnih i srednjih škola, pa su tako najbolji beogradski učenici na kraju školske 2022/23. godine, za razliku od prethodnih generacija, ostali i bez svečanog prijema i bez nagrada, kažu ogorčeni roditelji najuspešnijih školaraca.

„Od kraja školske godine prošlo je osam meseci, deca su u međuvremenu završila i prvo polugodište prvog razreda srednje škole, a od nagrada koje je trebalo da dobiju od Grada Beograda i dalje ništa. Nismo dobili nikakvo obrazloženje, ni u bivšoj školi ne znaju zbog čega je poslednja generacija osmaka ostala bez nagrada koje su sve prethodne generacije dobile“, kaže razočarana majka „učenika generacije“ jedne voždovačke osnovne škole.

Nagradne pakete – laptopove, tablete i knjige, koji su poklon Grada Beograda, đaci generacije dobili su i tokom pandemije koronavirusa 2020. godine, kada zbog epidemiološke situacije nije bila organizovana svečanost, već su nagrade bile isporučene školama

Poslednja svečanost na kojoj su predstavljeni đaci generacije beogradskih osnovnih i srednjih škola održana je 21. juna 2022. godine, samo dan nakon što je za novog gradonačelnika Beograda izabran Aleksandar Šapić.

Đacima generacije beogradskih osnovnih i srednjih škola u školskoj 2021/22 godini uručeni su tablet računari i knjige, a događaju koji je organizovan u MTS dvorani prisustvovao je i tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ružić je tom prilikom naveo da su „đaci generacije nosioci budućeg razvoja Beograda i države“, dok je tadašnji gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obećao da će resorni sekretarijat, zajedno sa profesorima i nastavnicima, nastaviti da pruža podršku učenicima u daljem obrazovanju.


Uprkos javno datim obećanjima, Grad Beograd je naredne školske godine pao već na prvom koraku, ostavivši najuspešnije beogradske osnovce i srednjoškolce iz ukupno 288 obrazovnih ustanova bez zaslužene nagrade.

Beogradske opštine nagradile najuspešnije učenike

Za razliku od čelnika Grada, opštinske vlasti nisu propustile da organizuju svečanosti na kojima su dodeljene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola, kao i priznanja nosiocima Vukove diplome. Na Voždovcu je svečani prijem održan 27. juna 2023. godine u SC „Šumice“ a fotografija najboljih voždovačkih učenika našla se i na dva bilborda.

Najboljim učenicima vračarskih osnovnih i srednjih škola nagrade su uručene 27. juna prošle godine u svečanoj sali Gradske opštine, a nagrađena su ukupno 193 nosioca priznanja „Vukova diploma“ i 16 „učenika generacije“.

Čelnici opštine Savski venac otišli su i korak dalje, pa su najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola 29. juna uručili vrednosne vaučere za kupovinu sportske opreme u iznosu od 10.000 dinara vukovcima i sportistima generacije, a đacima generacije vaučere u iznosu od 20.000 din i kao poklon iznenađenje električne trotinete.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR