Glas Javnosti

Sećanje na žrtve Banjičkog logora: Kroz ovaj PAKAO prošlo 30.000 ljudi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji datum 1944. godine rasformiran je koncentracioni logor na Banjici. Od jula 1941. do rasformiranja kroz njega je, prema zvaničnim podacima prošlo 23.637 zatočenika, navodi Istorijski arhiv Beograda, koji je danas objavio i fotografije pojedinih zatvorenika. Procene koje navodi Muzej Beograda su da je u ovom zloglasnom logoru bilo čak 30.000 ljudi.

Samo na području okupiranog Beograda u periodu 1941-1944. postojala su četiri logora, a najviše pisanih tragova sačuvano je upravo za logor Banjica.


Taj logor osnovale su nemačke okupacione vlasti u julu 1941. godine, u zgradi XVIII pešadijskog puka Vojske Кraljevine Jugoslavije.

Logorska uprava je vodila evidenciju o prispelim zatočenicima, o čemu govore osam sačuvanih originalnih knjiga ličnih podataka pritvorenika koncentracionog logora Beograd-Banjica.


Upisivani su podaci o zatočenicima: ime i prezime, zanimanje, datum i mesto rođenja, ime roditelja, bračno stanje, adresa i mesto boravka, datum dovođenja u logor i od koga su dovedeni, kao i njihovo dalje kretanje, navodi arhiv.

Logor je imao dvojnu upravu — rukovodeća uloga i prostorno veći deo logorskog objekta pripadali su nemačkim okupacionim snagama, dok je njegov manji deo bio u nadležnosti srpske kolaboracionističke uprave.

Prvi zatvorenici su dovedeni 9. jula 1941. godine, a logor je raspušten 3/4. oktobra 1944. godine, nešto više od dve nedelje pre oslobođenja Beograda.


Prema sačuvanim knjigama evidencije zatvorenika, kroz njega je prošlo više od 23.500 lica, a njihov ukupan broj (sa neevidentiranim osobama) se procenjuje na oko 30.000, navodi se na sajtu Muzeja banjičkog logora.

Logor je prvenstveno služio za zatvaranje političkih zatvorenika – pripadnika i simpatizera partizanskog i ravnogorskog pokreta, ali su u njega dovođeni i Jevreji, Romi, kriminalci, lica uhvaćena u racijama, taoci, seljaci koji nisu davali odgovarajuće kvote žita i slično.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR