Glas Javnosti

NOVA PRAVILA U FRANCUSKOJ: Francusko "ne" jeftinoj kineskoj modi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Francuski parlament podržao je u četvrtak niz mera koje će jeftinu tzv. brzu modu, posebno kineskih masovnih proizvođača, činiti manje privlačnom kupcima.

Glasanje čini Francusku prvom zemljom u svetu "koja je donela zakone za ograničavanje ultra brze mode, rekao je Kristof Beču, ministar za ekološku tranziciju.

Ključne mere uključuju zabranu oglašavanja najjeftinijeg tekstila i ekološku naknadu za jeftine artikle.


Francusko tržište odeće preplavila je jeftina odeća iz uvoza, dok je nekoliko domaćih marki proglasilo bankrot, prenosi Poslovni dnevnik.

Ali glavni argumenti koje je izneo Horizons, stranka saveznica predsednika Emanuela Makrona, koja je podnela nacrt zakona, su ekološki.

- Tekstilna industrija je ona koja najviše zagađuje - rekla je zamenica predsednika Horizonsa An Sesil Violan, rekavši da je taj sektor odgovoran za 10% emisija gasova sa efektom staklene bašte i da je veliki zagađivač vode.

Kao primer intenzivne modne proizvodnje izdvojila je kinesku kompaniju Shein i njenih "7.200 novih odevnih predmeta dnevno".

Francuska će primenjivati kriterijume poput količine proizvedene odeće i brzine izmene novih kolekcija pri određivanju šta je brza moda, prema usvojenom zakonu.

Nakon što zakon stupi na snagu, što još zahteva glasanje u Senatu, precizni kriterijumi će biti objavljeni u uredbi.

Proizvođači brze mode biće prisiljeni da informišu potrošače o uticaju svoje proizvodnje na okolinu.

Dodatna naknada povezana s ekološkim otiskom brze mode od pet evra po artiklu planirana je od sledeće godine, da bi se povećala na 10 EUR do 2030. Naknada, međutim, ne sme da premaši 50% cene artikla.


Violan je rekla da će se prihodi od naknade koristiti za subvencionisanje proizvođača održive odeće, što će im omogućiti da se lakše takmiče na tržištu.


Odobrena je i mera za ograničavanje oglašavanja brze mode, iako je konzervativni zastupnik Antoan Vermorel-Markes primetio da "zabrana oglašavanja tekstila, posebno mode, znači kraj mode".

Inicijativa zastupnika levice i Zelenih da se u novi zakon uključe minimalne kazne za proizvođače koji krše pravila, kao i uvozne kvote i stroži kriterijumi za radna mesta u industriji, nije prihvaćena.

Vrhunska moda je kamen temeljac francuske ekonomije zahvaljujući vodećim svetskim luksuznim markama kao što su Luj Viton, Šanel, Ermez, Dior i Kartijer.

Ali drugi delovi francuskog sektora mode izgubili su u trci s evropskim rivalima Zarom, H&M-om i, u novije vreme, kineskim divovima Sheinom i Temuom.


Glas javnosti/ D02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR