Glas Javnosti

Na stotine profesora i učenika posetiće Jasenovac, po prvi put od 1995. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Biće to prekretnica u našoj obrazovnoj praksi i negovanju kulture sećanja zasnovane na znanju, navode u Muzeju žrtava genocida

Stotinu učenika i profesora Osme beogradske gimnazije i Zemunske gimnazije 26. oktobra posetiće Jasenovac. Posle više decenija, biće to prva organizovana studijska poseta srpskih đaka i nastavnika najvećem gubilištu Srba u celokupnoj srpskoj nacionalnoj istoriji.


Biće to prekretnica u našoj obrazovnoj praksi i negovanju kulture sećanja zasnovane na znanju. Ovo će biti prva organizovana grupa đaka iz Srbije koja odlazi u Jasenovac nakon 1995. godine, a posetiće i Pakrac, otkriva za “Politiku” Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.


“U Jasenovcu će obići spomen-područje, manastir posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja, autentične logorske objekte koji su sad u procesu rekonstrukcije zahvaljujući Eparhiji pakračko-slavonskoj. U Pakracu će posetiti Vladičanski dvor, Sabornu crkvu, muzejski depo, primiće ih episkop pakračko-slavonski Jovan, a u manastiru Jasenovac mati Serafima, igumanija sa sestrinstvom”, kaže Ristić.

Muzej žrtava genocida predložio je program studijskog putovanja. Fondacija muzeja snosi sve troškove puta.


Faktički, matična muzejska ustanova Srbije odgovorna za negovanje kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog u Drugom svetskom ratu vodi đake na obrazovni izlet da nauče više o žrtvama mašinerije smrti NDH, odaju im počast, prodube saosećanje i probude svest da se takve tragedije nikada nikome ne smeju ponoviti.

Ovo nije ekskurzija
Zadatak Osme i Zemunske gimnazije, koje inače dugi niz godina sarađuju s Muzejom žrtava genocida, bio je da odaberu đake koji će ići na ovo jednodnevno putovanje i postaraju se da sve bude u skladu s prosvetnim propisima.

To, između ostalog, znači i da svi učenici imaju potpisanu saglasnost roditelja, a škole i obavezno odobrenje resornog ministarstva, jer ovo nije ekskurzija. Od deset odeljenja maturanata, koliko ima Osma beogradska, svega jedan autobus učenika, i to onih koje su po odličnom znanju istorije odabrali profesori, ići će u Jasenovac, pojasnila je Irena Brajević direktorka ove škole.


Odlazak na mesto stradanja ratnih žrtava nije za sve đake, neki to jednostavno ne mogu da podnesu, potvrdila je ona.

“Sramota je što decenijama nijedna školska grupa iz Srbije nije organizovano išla u Jasenovac. Želja nam je da ovo putovanje bude ugledan primer za druge škole u Srbiji, a da za našu postane tradicija, kaže Brajevićeva.

Rizičnih situacija nije bilo
S gimnazijalcima Osme putovaće i njihov profesor istorije Aleksandar Markov, koji ne krije da posetu Jasenovcu svi iščekuju s nestrpljenjem.


“Ni kao gimnazijalac ni kao student nisam imao priliku da odem u studijsku posetu Jasenovcu. Ovo je odlično za maturante. Prednost smo dali đacima koji su sve prethodne tri školske godine imali petice iz istorije. Odabrali smo oko 40 učenika. Oduševljeni su što mogu da idu, ali imamo i jedno dete koje roditelji nisu pustili, verovatno zato što su zabrinuti. Ipak, većina ima poverenje da će sve biti u redu. Lično ne vidim razlog da nešto ne bude kako treba”, naglašava Markov.

Eventualna bojazan da bi putovanja školskih grupa iz Srbije u Jasenovac mogla da se nose određeni rizik nije osnovana, smatra i Dejan Ristić. Navodi da đaci iz Republike Srpske odlaze u Jasenovac bez ikakvih problema, da istoričari Muzeja žrtava genocida tamo idu bar jednom mesečno i da rizičnih situacija nije bilo.


“Drago nam je da smo omogućili odlazak naših đaka na prvo školsko edukativno putovanje u inostranstvo i to upravo u Jasenovac. Ovo je izuzetno važan korak ka istinskom negovanju kulture sećanja kroz znanje. Može profesor da bude najbolji u učionici, ali ukoliko đacima predaje na istorijskom lokalitetu, onda je to pun doživljaj. Mislim da će biti dirljivo. Nije se ništa slično dogodilo decenijama”, podseća Ristić.

On pripada generacijama nekadašnjih đaka za koje su školske posete Jasenovcu bile uobičajene, a s jedne takve, kaže, seća se da su u kino-sali učenicima puštali teskobni dokumentarac sa eksplicitnim scenama nasilja. Uverava da toga sada sigurno neće biti, jer je program kao i sadržaj ovog putovanja brižljivo prilagođen uzrastu učenika.


“Prvoj organizovanoj školskoj poseti Jasenovcu radujemo se koliko možete da se radujete obilasku jednog takvog lokaliteta, a znate da će 28 godina od okončanja rata u Hrvatskoj ovo biti prvi đaci iz Srbije koji odlaze baš u Jasenovac, nije da samo svraćaju tu u prolazu. Na put kreću dva autobusa u kojima će biti po jedan kustos iz našeg muzeja, doktor nauka, istoričar. I to iz mlađe generacije, da đacima budu prijemčiviji, da to ne bude neko od nas matoraca pa da im dosadimo. Naše mlade kolege govoriće deci i u toku puta a i na lokalitetima, naravno, zajedno sa domaćinima”, pojašnjava Ristić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR