Glas Javnosti

Muzej automobila biće na Ušću

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o određivanju Ministarstva kulture za korisnika posebnih delova nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije za potrebe "Muzeja automobila - zbirka Bratislava Petkovića" pa je prostor nekadašnje garaže saveznih organa određen za smeštaj te vredne zbirke.

Ovaj prostor u potpunosti ispunjava uslave za trajni smeštaj i obavljanje delatnosti Muzeja automobila, a sama lokacija nalazi se na trkačkoj stazi Ušće na kojoj se šezdesetih i sedamdesetih rodina 20. veka vozio Kup Evrope.

Staza više ne zadovoljava standarde za takmičenje, ali može da se koristi za revijalne trke.


U zbirci ovog muzeja nalaze se stari i retki automobili koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma. Zbirka sadrži blizu sto vozila od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine.

Predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti, koji doprinose izučavanju istorije autamobilizma.

Muzej automobila nalazio se u Majke Jevrosime odakle je prinudno iseljen početkom februara jer je zgrada vraćena starim vlasnicima u procesu restitucije.

Glas javnosti/K04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR