Glas Javnosti

GRAĐANIMA STIŽU OGROMNI RAČUNI ZA STRUJU! Brojila očitavaju tri firme bliske SNS: Vlasnik jedne skandirao na mitingu „Aco Srbine“!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Otkako su, dan posle izbora, počeli da pristižu računi za struju po novoj, višoj tarifi, mnogi građani se žale na ogromne iznose koje će morati da plate, a koji su u pojedinim slučajevima i tri puta veći nego ranije.

Nije isključeno da je problem u pogrešnom očitavanju brojila, a taj posao za Eelektrodistribuciju od oktobra prošle godine rade tri privatne firme, koje su u javnosti prepoznate kao bliske SNS vlasti.

Više od dva meseca je prošlo od “nezapamćenog” hakerskog napada na informacioni sistem Elektroprivrede Srbije. Osim što su tada prestali da rade šalteri, nije bio moguć ni onlajn uvid u račun, niti plaćanje preko e-računa.

Međutim, posle napada hakerske grupe “Qilin”, problemi su se javili i u Elektrodistribiciji Srbije, preduzeću koje radi obračun i koja je posao očivatanja brojila dodelila privatnicima.

Ispostaviće se da je reč o dobro poznatim firmama koje su bliske vlasti.


(Foto: Jutjub)

Naime, EDS je u oktobru 2023. dodelila posao očitavanja brojila, vredan 4,5 milijarde dinara, odnosno više od 38 miliona evra, grupi ponuđača na čelu sa „Agencijom za privremeno zapošljavanje Montop HRS” iz Novog Sada, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Marko Bosanac. U konzorcijumu koje su dobile posao su još dve poznate firme za obezbeđenje sa istim vlasnikom – „Dobergard doo“ i „Sparta sekjuriti”, koje drži Dušan Đukić. Ova grupa kompanija bila je jedini ponuđač.

Što se tiče Marka Bosanca, on je u javnosti poznat kao blizak saradnik predsednika SNS, ministra odbrane i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Pre nekoliko godina, upravo je Bosanac bio kum na slavi SNS u Novom Sadu, a kako je „Nova“ ranije pisala, on je predvodio grupu koja je na ekološkim protestima 2021. godine napala demonstrante.

Novosadski portal 021 objavio je da je Bosanac predvodio skandiranje na skupu SNS-a, a koji se u ovom gradu održao pred izbore 17. decembra. Sa tribina se tada moglo čuti “Aco, Srbine”, a videti Bosanac sa megafonom u ruci.


(Foto: Jutjub)

I preostale dve firme koje su dobile posao poznate su javnosti – takođe kao omiljene firme aktuelnog režima.

“Dobergard”, firma koja se bave obezbeđenjem ljudi i objekata iz Beograda, godinama unazad sklapa vrlo unosne poslove sa javnim preduzećima i državnim instutucijama za poslove obezbeđenja objekata.
Kada je reč o trećoj firmi „Sparta sekjuriti“, njen vlasnik je „Dobergard“, zbog čega se dve firme gotovo uvek zajedno prijavljuju u postupcima za dobijanje poslova.

Račun bio manji od 2.500 dinara, pa skočio na 13.000

Podsećamo, brojni su građani kojima od EPS-a stižu neobjašnjivo visoki računi, a jedan od njih je Marko koji je u oktobru, pre poskupljenja, struju platio 2.300 dinara, da bi mu potom stigao račun od skoro 13.000.


(Foto: Jutjub)

Isti problem imala je i Beograđanka Jelena, koja je pre poskupljenja struju plaćala 4.000, najviše 5.000 dinara, a novembarski račun joj je bio čak 13.000.

U ogoromnom problemu našao se i Milan, kojem je na decembarskom računu pisalo da je tog meseca potrošio nula kilovata, što naravno nije bilo realno. Još veći šok usledio je kada su mu odjednom stigla dva računa, decembarski i januarski – koji ukupno iznose čak 26.000 dinara.

U sličnoj situaciji našao se i Naim Leo Beširi, kome je u roku od nekoliko meseci račun skočio sa 1.500 dinara na 20.000.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR