Glas Javnosti

DOGORELO : Poljoprivrednici traže sastanak s ministarkom Tanasković

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poljoprivrednici sedam udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva koji se najvećim delom odnose na subvencije i regulisanje tržišta, zatražiće sastanak sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On je rekao da većina zahteva nije ispunjena i da država sada obećava da subvencije isplati 1. oktobra, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

„Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, zavisno od ishoda razgovora sa Tanasković, doneti odluku o daljem delovanju, nadam se da nećemo morati opet da protestujemo na ulici“, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je da su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na berzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cene.

„Kukruz u susednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim berzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol“, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini.

Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu, su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Kleut je rekao da ga je više medija, posle izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

„Ti mediji će na sudu morati da dokažu kako sam lažni poljoprivrednik kada se bavim ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. U Savezu su ljudi koji su pripadnici različitih stranaka, a to što je neko poljoprivrednik ne znači da nema pravo da se bavi politikom. Ja sam član koalicije Moramo“, rekao je Kleut.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR