Glas Javnosti

ANA BRNABIĆ: Železnica je budućnost mobilnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Dubaiju izjavila da je železnica budućnost mobilnosti i da će Srbija uložiti velika sredstva u tu granu saobraćaja.

"Videli smo da je to najpovoljnije, najudobnije, najefikasnije i očigledno ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo", izjavila je premijerka u uvodnom govoru na panel diskusiji "Budućnost mobilnosti" na Svetskom samitu vlada.

Brnabić je istakla da je upravo završena prva faza izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta koja povezuje i dva najveća grada u Srbiji - Beograd i Novi Sad.

Najavila je da će Srbija nastaviti da ulaže u brze železnice da bi povezala gradove, kao i Srbiju s celim regionom.


Ona je istakla da se Srbija potrudila da promeni da kako bi "bila na čelu trke u automatizovanoj vožnji" i da je pre nekoliko meseci izdala "dozvolu nivoa tri" za vozilo bez vozača i sprema se da izda dozvolu za "nivoe četiri i pet" do 2027. godine kada će biti domaćin specijalizovane izložbe Ekspo, preneto je na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je ocenila da bi Srbija mogla da bude pobednica četvrte industrijske revolucije i podsetila da je Srbija uvela programiranje i kodiranje u osnovne škole i specijalizovanu informatičku nastavu i mnogo uložila u ostalo obrazovanje, infrastrukturu za inovacije, naučne i tehnološke radove, te su postignuti odlični rezultati.


Brnabić je novinarima iz Srbije rekla u Dubaiju da je Srbija "prepoznata kao jedna od zemalja koja je na vreme uvidela značaj razvoja veštačke inteligencije".

Premijerka je podsetila na to da je Srbija prošle godine na Svetskom samitu vlada dobila svetsku nagradu jer je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučnim institutima i startap kompanijama u naučno-tehnološkim parkovima.

"Danas se pokazalo da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti veštačke inteligencije i tim putem ćemo nastaviti", rekla je Brnabić.


Ona se danas sastala sa ministrom za razvoj veštačke inteligencije u Vladi UAE Omarom Sultanom el Olamom, s predsednikom Vlade Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i s premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem, premijerom Libije, i s generalnim sekretarima OPEC-a i OECD-a.

"Želimo da Srbija bude zemlja inovacija, da vidimo kako možemo da dovedemo kompanije u Srbiju koje se bave vodonikom kao gorivom da testiraju svoje proizvode kod nas. Da dronovi budu sredstvo za isporuku, da vidimo kakva je budućnost avio-industrije, autonomnih vozila bez vozača", navela je Brnabić.

Predsednica Vlade je, govoreći o budućnosti u tranzitnom sektoru, naglasila da ona mora biti "zelena, digitalna i automatizovana" i da koristi održive vrste goriva, dodavši da je cilj da Srbija bude zemlja gde će dolaziti inovacije i investicije.



Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR