Glas Javnosti

VUK DRAŠKOVIĆ RAZOČARAN U TEKOVINE 5. OKTOBRA: Sve su režirale 'Miloševićeve službe bezbednosti, Đinđić je napravio pakt sa đavolom, DOS je moja najveća greška'

Politika
Autor: Glas javnosti

Dve decenije posle smene vlasti Slobodana Miloševića, jedna od perjanica ondašnje opozicije Vuk Drašković tvrdi da je njegova najveća greška DOS, naglašava da su 5. oktobar izvele Miloševićeve službe bezbednosti, JSO Milorada Ulemeka Legije i zemunski klan mafijaša i ubica. Dodaje i da su premijera Zorana Đinđića, doveli na vlast isti oni ljudi koji su ga i ubili.

Drašković kaže da se u DOS razočarao još pre petooktobarske revolucije.

- Danas mislim da je to moja najveća politička greška i kajem se zbog toga. Formirao sam koaliciju DOS koja je kasnije ubila SPO. To se desilo 10. januara 2000, neposredno nakon masakra na Ibarskoj magistrali, jer sam želeo da okupim sve snage za rušenje Slobodana Miloševića i njegovog terorističkog poretka. S teškom mukom prešao sam preko činjenice da nijedan lider opozicije, koje sam okupio tog 10. januara, posle četvorostrukog ubistva meni najbližih na Ibarskoj magistrali nije došao na sahranu, nije izjavio saučešće, nije me nazvao ni telefonom. Čini mi se da su se radovali mojoj i nesreći SPO. Preživljeno iskustvo mi kazuje da sam grešio i kad sam formirao i sve druge koalicije opozicije: Depos 1, Depos 2, Zajedno. Osnaživao sam slabe, a slabio SPO, poklanjao mandate, mirio ih, vukao za sobom u borbu. Zauzvrat, vodili su neprekidnu hajku na SPO, šurovali s Udbom, odlazili na ratne Pale kao na hodočašće i optuživali me za nacionalnu izdaju. Svima njima činio sam samo dobro, ali nisam vodio računa o posledicama - tvrdi on.


Naglašava da bo istorija Srbije bila drugačija da je Zoran Đinđić bio brži od svojih ubica i smestio ih u zatvor.

-Ali to je bilo nemoguće. Oni su njega doveli na vlast, a on je njima, kao nagradu, predao Srbiju. Do 5. oktobra, Legija i „zemunci“ su naloge za ubistva dobijali od Miloševića. Posle 5. oktobra, pune dve i po godine, Legija i "zemunci" naloge smrti i pljačke izdaju sebi samima, a i premijer i ministar odlaze im na noge da prime naredbe šta moraju da urade. Na zahteve SPO da se razvlaste državni teroristi i privedu pravdi, Đinđić je rekao: "Legija je heroj 5. oktobra i neće odgovarati." Sve je to zaboravljeno. Prekasno je Đinđić uvideo tragičnu cenu pakta koji je sklopio sa đavolom. I prekasno je odlučio da bude brži od razbojnika. Čim je to pokušao, oni su ga ubili - priča Drašković.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR