Glas Javnosti

SKUPŠTINA KAO ZABRANJENI GRAD! Nakon izbacivanja ČEDE ANTIĆA, pitanje je samo jedno: ČIJI JE PARLAMENT SRBIJE? (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini i predsednik Narodne mreže, Vladan Glišić, izbačen je sa svojim gostom, uglednim istoričarem Čedomirom Antićem iz skupštinskog zdanja, gde je trebalo da prisustvuje razgovorima o izbornim uslovima. Ekipa Glasa javnosti koja je bila na licu mesta takođe je izbačena iz narodnog parlamenta, bez objašnjenja.

Predsednik Narodne mreže Vladan Glišić, samostalni poslanik, jedini opozicionar ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić izbačeni su iz sukptinskog zdanja bez ikakvog obrazloženja, a umesto da konferenciju održe unutar parlamenta, oni su bili primorani da se novinarima obrate ispred same zgrade.

Iako je parlament dom svih građana Republike Srbije, koji, pored ostalog služi i tome da se u njemu čuje mišljenje svih građana, skupština je danas izgledala kao Zabranjeni grad u koji mogu ući samo klimoglavci i oni čije je mišljenje podobno većinskoj Srpskoj naprednoj stranci.

Naime, poslanik Vladan Glišić, želeo je u skupštini da se obrati javnosti kako bi pozvao istinske opozicione stranke da zajedno pristupe planiranju izbornih uslova i dogovaranju o zajedničkom nastupu.

Takvo nešto međutim nije bilo moguće.

I iako je parlament institucija koja se finansira isključivo novcem svih građana Srbije, selektivni odabir onoga ko u skupštinu može, a ko ne može da uđe, otrgao ju je iz vlasti naroda i stavio u službu samo jedne partije.

Politički analitičar Branko Radun, u razgovoru sa novinarima Glasa javnosti istakao je da bi skupština morala da ima sluha za drugačije mišljenje.

- Ne znam zašto bi Čedi Antiću branili da govori u skupštini. Ne znam u kakvom je svojstvu on tamo bio i da li su ispoštovani predviđeni protokoli. Ali smatram da za tako nešto možda i nije bilo potrebe - kazao je Radun.

On je mišljenja da bi parlament trebalo da kanališe različita mišljenja.

- Skupština treba da se otvori za debatu, da se u nju uključi mišljenje i civilnog sektora. Zabrana ulaska možda najviše koristi, u ovom slučaju Glišiću i Antiću, ne znam šta bi se promenilo da su mogli da govore u skupštini. Ovako su dobili besplatnu reklamu - mišljenja je Radun.

Glas javnosti obratio se za komentar i organizaciji Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) gde nam je odgovoreno da nemaju dovoljno informacija da bi dali svoj komentar. Sa istim zahtevom obratili smo se i Centru za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), odakle je stigao odgovor da izvršni direktor Bojan Klačar zbog već dogovorenih obaveza danas nije dostupan za davanje izjava, a da ostale kolege nisu adekvatni sagovornici na ovu temu.

Podsetimo još jednom, Čedomiru Antiću, predsedniku Naprednog kluba, uoči početka zakazane pres konferencije sa Vladanom Glišićem u Domu Narodne skupštine, naprasno je zabranjen ulaz u srpski parlament.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR