Glas Javnosti

IZABRANA PREDSEDNICA tzv Kosova: Vjosa Osmani NA ČELU prištinskih institucija

Politika
Autor: Glas javnosti

Novoizabrana predsednica prištinskih institucija je Vjosa Osmani. Glasalo je 82 poslanika, od čega su nevažeći bili 11 glasova.

Osmani je dobila 71 glas, njen protivkandidat Nasuf Bejta nula glasova.

U prethodne dve runde glasanja ni jedan od kandidata nije dobio potrebnih 80 glasova, dok je u trećem krugu za izbor bilo potrebno najmanje 61 poslanika.

Kandidatkinja za predsednika Kosova Vjosa Osmani ni u drugom krugu glasanja nije uspela da dobije dovoljnu podršku poslanika u Skupštini – minimum 80 glasova, kako bi bila izabrana na tu funkciju, javio je Kossev.

Glasala su ukupno 82 poslanika. Osmani je u drugom krugu dobila dva glasa manje nego u prvom.

Za Vjosu Osmani u drugom krugu glasalo je 67 poslanika, četiri za Nasufa Bejta 4, dok je bilo 11 nevažećih glasova.

Dužnost v. d. predsednice privremenih prištinskih institucija preuzela je 5. novembra 2020. kao tadašnja predsednica parlamenta u skladu sa ustavom tzv. Kosova, nakon što je predsednik i jedan od komandanata bivše OVK Hašim Tači podneo neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ona je nedavno u intervjuu za Bi-Bi-Si, govoreći o Specijalnom sudu za zločine OVK, rekla da pravda ne može da bude zadovoljena "dok se ne reše srpski zločini".

- Čitav svet je video zločine koje je počinila Srbija - rekla je Osmani i dodala da će pravda biti zadovoljena "tek kada se Srbija pokaje i izvini" i obezbedi da oni koji su počinili te zločine budu izvedeni pred lice pravde.

Osmani je u spomenutom intervjuu za britanski javni servis odbila da odgovori na pitanje da li bi, ukoliko bi imala priliku, pomilovala bivšeg predsednika Tačija kome se sudi u Hagu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR