Glas Javnosti

LAŽNI MINISTAR SAHRANIO BIVŠEG PREMIJERA: Na falsfikovanom Selakovićevom Tviter nalogu objavili neistinu o Panićevoj smrti!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pojedini srpski mediji preneli su danas da je bivši premijer SRJ Milan Panić preminuo u 91. godini. Vest je preneta na Tviter nalogu ministra spoljnjih poslova Srbije Nikole Selakovića. Ipak, vrlo brzo se ispostavilo i da je vest o Panićevoj smrti lažna kao i da je lažan i Selakovićev profil.

Blic, Kurir, Novosti i Espreso među prvima su kao udarnu vest preneli da je nekadašnji jugoslovenski premijer Milan Panić danas preminuo u SAD pozivajući se na objavu ministra inostarnih poslova Nikole Selakovića na Tviteru. 

Vest se vrlo brzo pokzala kao lažna a navedeni mediji su je izbrisali a neki se i izvinili čitaocima. Takođe je utvrđeno i da je tviter profil Nikole Selakovića sa kojeg je vest o Panićevoj smrti potekla, takođe lažan.

Za sada se kao glavni'optuženi' za vest da je Panić preminuo navodi italijanjski novinar Tomazo Debenedeti koji je i ranije imao sličnih ispada na društvenim mrežama.

Debenedeti je poznat po brojnim lažnim profilima poznatih ličnosti na društvenim mrežama, preko kojih je širio lažne vesti. Tako je njegova lažna vest o smrti sirijskog predsednika Bašara el Asada, koju je objavio 2012, čak uticala i na globalne cene nafte. 

Debedeneti, preko lažnog Tviter naloga nove državne sekretarke za kulturu u Vladi Austrije Andree Majer početkom ove godine napisao da je napisao je da je umro nobelovac Peter Handke.

-Austrijski najveći pisac Peter Handke umro je pre par minuta. Zvanično saopštenje biće izdato uskoro, napisao je Italijan na nalogu pod imenom Andrea Majer na engleskom i nemačkom.

Debenedeti je, inače, nedavno, koristeći lažni nalog direktora bečke Opere Bogdana Roščića, izazvao zbrku u svetu kulture, saopštivši smrt čuvenog operskog pevača Plasida Dominga.
Vest o navodnoj Domingovoj smrti dospela je na više portala, a Opera ju je kasnije demantovala, saopštivši da se radi o lažnom profilu pod imenom Roščića.

Inače početkom ove godine Debenedeti, koristeći lažni nalog Bisere Turković, ambasadorke BIH u Hagu, saopštio je navodnu smrt generala Ratka Mladića.

 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR