Glas Javnosti
posta

VESELJIJU ODBIJEN ZAHTEV: Bivši šef OVK ostaje u PRITVORU

Politika
Autor: Glas javnosti

Kadriju Veseljiju, jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Tokom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veseli pobeći, da će ometati napredak postupka ili pociniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Kako je sudija konstatovao ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici, prenose beogradski mediji.

Iako su branioci ostale trojica optuženih u ovom slučaju Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, takođe  tražili ukidanje pritvora sud još nije objavio odluke,  ali se tužilaštvo tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila OVK.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

 NE PROPUSTITE

 

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR