Glas Javnosti

Vašington tajms: U Srbiji je uvedena tiranija, to je upozorenje za SAD

Politika
Autor: Glas javnosti

Dok se u Srbiji pooštravaju mere zbog epidemije virusa korona, mediji u Americi se bave potencijalnim zabranama koje bi Tramp mogao da uvede koristeći primer Srbije. Liberalni i antitrampovski Vašington tajms analizirajući situaciju u Srbiji navodi kako su mere koje su vlasti u Srbiji uvele primer tiranije i kršenja ljudskih prava i postavlja pitanje da li je takav scenario moguć i u Americi?

- U Beogradu, u Srbiji, vojska je na ulicama, patrolira sa automatima, zaustavljajući svakoga ko se usudio da prekrši deklaraciju o zabrani kretanja na prostoru cele države, u cilju suzbijanja koronavirusa. Sve ovo je - deset puta dramatičnije. Jezivo je zamisliti da scene iz Srbije, ako se sve kockice poklope, sa pravim uslovima i pritiscima, mogu da završe u Americi, ili bilo gde - piše "Vašington tajms.

Dodaje se da su škole zatvorene, građanima naređeno da ostaju kod kuće, da je biznis potpuno stao, a policija hapsi sve koji prekrše mere. Uz to, dodaje se, crkve su zatvorene, a sveštenici se hapse.

- Vojnici patroliraju ulicama sa kažiprstima na obaračima. Improvizovani smeštajni centar, koji se sastoji od metalnih kreveta u redovima, čuva vojska, a gde se smeštaju zaraženi koronavirusom. Predsednik Srbije upozorio je da groblja u Beogradu neće biti dovoljna da se sahrane mrtvi, ukoliko ljudi ignorišu naređenja njegove Vlade - preneo je Asošijeted pres.

Ovaj medij je upitao da li je zaista predsednik Srbije pretio da će upucati one koji nepoštuju pravila?

- Da, jeste, gotovo da jeste - piše ovaj medij.

U tekstu se dalje navodi da je u Srbiji zavladala tiranija. Vučića optužuju da koristi krizu koronavirusa da prisvoji ovlašćenja koja mu inače ne pripadaju.

Dalje u tekstu se navodi da su prava pojedinca potpuno uskraćena, te da se "ne razmišlja o slobodama na duže staze". Ovaj medij postavlja pitanje - kako je to Vučić uspeo da prigrabi toliku moć? Da li je to uspeo time što je suspendovao parlament? 

Sami su dali odgovor - Tako što je uveo vanredno stanje.

Upravo zbog svega navedenog, ovaj medij zaključuje da Donald Tramp neće bukvalno iz Bele kuće pretiti da puca po stanovništvu SAD-a, koje bude kršilo naređenja da ostane kod kuće, ali Srbija može da bude primer Americi šta se dešava kada u paničnim situacijama Vlada preduzme potpunu kontrolu.

- Amerika nije Srbija. Srbija nije Amerika. Ali vlada je vlada. Uvek u vladi ima onih koji bi iskoristili krizne situacije za lične koristi i da povećaju sebi moć. Slobode ne padaju uvek kada se dođe do oružja. Ponekad, one se srozavaju tiho, u pozadini, dok se neko poziva za veća dobra, dok igra na kartu nacionalne sigurnosti, pa čak i u doba koronavirusa - ističe ovaj medij.

Zaključak je i više nego ponižavajući za Srbiju.

- Na kraju krajeva, da li iko može da zamisli da sveštenik u Americi, bude uhapšen jer je održao službu u crkvi?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR