Glas Javnosti

Uvreda za sve srpske žrtve na Kosovu, skandalozni zahtev Hašima Tačija za Hag

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači zatražio je od skupštine da donese odluku kojom bi mandat Specijalizovanih veća u Hagu trajao do odluke Saveta Evropske unije o zatvaranju tog suda.

Tači je u video snimku emitovanom u ponedeljak uveče na njegovom Fejsbuk nalogu rekao da veruje da će kosovski poslanici podržati njegovu inicijativu, prenelo je Kosovo onlajn.

- Politika se ne sme da se meša u pravosuđe, niti pravosuđe treba da se meša u politiku. Verovao sam u to podžavajući uspostavljanje međunarodnih sudova i posebnih komisija u poslednjih 20 godina. To je i dalje moje uverenje čak i sada kada od skupštine Kosova zahtevam da mandat Specijalizovanih veća i Kancelarija specijalizovanog tužioca traje do prestanka mandata o čemu odlučuje Savet Evropske unije uz konsultaciju sa vladom Kosova - naveo je Tači.

On je dodao da je potrebno da sve bude jasno u vezi sa zatvaranjem Specijalizovanih veća i da stoga veruje da će poslanici podržati njegovu inicijativu.

Taci je dodao da su sudovi koje je međunarodna zajednica imenovala za suđenje pripadnicima OVK nepošteni.

Specijalizovana veća i specijalizovano tužilaštvo Kosova deo su pravosudnog sistema privremenih prištinskih institucija, ali im se sedište u cilju zaštite svedoka, nalazi u Hagu.

Skupština u Prištini je u avgustu 2015. usvojila amandman na Ustav kojim se omogućuje osnivanje sudskog tela sa specijalnom nadležnošću, a potom je donet “leks specijalis” koji je uredio njegovo funkcionisanje, uključujući i podelu sudija u odgovarajuće panele i uspostavljanje specijalizovanog tužilaštva.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR