Glas Javnosti

UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA OSUDIO PRETNJE GLUMCIMA - GONCIĆ: "Ovo je slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje"

Politika
Autor: Glas javnosti

Duboko sam ubeđen da Narodno pozoriše u Beogradu mora da bude kuća u kojoj se neguje umetnost nezavisno od bilo čijeg političkog opredeljenja. Instrumentalizovati profesionalni autoritet za plasiranje političkih poruka ne priliči nacionalnom teatru.

Najglasnije osuđujem nasilje svake vrste, pretnje glumcima, ugrožavanje porodice i dece, osuđujem politiziranje sadržaja u bilo čijem interesu i smatram bilo koju vrstu pritiska „intelektualnim nasiljem“, i sve molim da ublaže retoriku, rekao je, između ostalog, Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu za dnevni list "Danas".

Skandalozne uvrede i napadi vlasti upućeni glumcima okupljenim oko protesta „Srbija protiv nasilja“, od etiketa „šljama“, „hijena“ , „đubreta“, „izdajnika“ države i naroda…, prerasli su u otvorene pretnje koje im stižu putem društvenih mreža, a Danas postavlja pitanje da li bi beogradska pozorišta na čijim scenama igraju ovi istaknuti umetnici, morala zvanično da se oglase u njihovoj zaštiti, da osude napade i da im daju javnu podršku.

Jer, sa Instagrama anonimnih profila, pre tri dana stigla je nova „poruka“ glumcima Tamari Dragičević i Petru Benčini, zapravo još jedna u nizu, u kojoj se sada ozbiljno preti njihovoj deci, uz eksplicitno „upozorenje“ da se prati kretanje njihove porodice, a sve je to dodatno alarmantnije zbog toga što policija na njihov poziv o ovim pretnjama nije reagovala.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić, koji je, pre svega kao glumac u većoj moralnoj obavezi da osudi pretnje upućene njegovim kolegama, ali i kao neko ko je na čelu nacionalnog teatra, u izjavi za Danas apeluje da „obe strane“ ublaže retoriku:

– Duboko sam ubeđen da Narodno pozoriše u Beogradu mora da bude kuća u kojoj se neguje umetnost nezavisno od bilo čijeg političkog opredeljenja. Instrumentalizovati profesionalni autoritet za plasiranje političkih poruka ne priliči nacionalnom teatru. Ova kuća po svojoj suštini pripada svim građanima ove zemlje, pripada svima i promovisati bilo koju političku opciju sa ove scene nije primereno, bez obzira na bilo čije ideološko ubeđenje – smatra Goncić.

– Najglasnije osuđujem nasilje svake vrste, pretnje glumcima, ugrožavanje porodice i dece, osuđujem politiziranje sadržaja u bilo čijem interesu i smatram bilo koju vrstu pritiska „intelektualnim nasiljem“, i sve molim da ublaže retoriku. Kao i svaki put do sada, kad god su me pitali, rekao sam i mislim da je ovo slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje, na slobodno izražavanje, ali ne po cenu da bude isključiv u svom stavu i isključen zbog njega – ističe Svetislav Goncić.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR