Glas Javnosti

Učešće pojedinih članova na demonstracijama dovodi do RASKOLA U SPS?!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Prethodnih dana odvijali su se značajni politički događaji u našoj zemlji. Na prvom mestu prema značaju su svakako demonstracije koje su nekoliko dana trajale u svim većim gradovima Srbije, a najintenzivnije su bile one u Beogradu.

Međutim, pored demonstracija i opravdanog narodnog nezadovoljstva, iz drugog plana se kao još jedan politički značajan fenomen,  žargonski rečeno „ubacio“ i potencijalni raskol u Socijalističkoj Partiji Srbije.

Do revitalizacije sukoba na relaciji SNS-SPS, ali i određenih struja unutar SPS-a došlo je nakon što je utvrđeno da su određeni članovi, pa i funkcioneri SPS-a učestvovali u pomenutim demonstracijama protiv režima.

Predsednik Socijalističke Partije Srbije, Ivica Dačić je brže-bolje sankcionisao neposlušne u svojim redovima, neke isključenjima, neke oduzimanjem funkcija. Istovremeno sa borbom protiv onih koji su učestvovali u demonstracijama, Dačiću je novi udarac u pogledu veze sa koalicionim partnerom zadao jedan od najistaknutijih socijalista, Novica Tončev. On je izjavio da će sa izvesti nekoliko hiljada ljudi na ulice, i da će blokirati auto-put Beograd-Skoplje, a kao povod za ovakav potez navodi se bahatost lokalnih SNS prvaka. I u ovom slučaju, Dačić je oštro reagovao kako bi sačuvao koalicioni mir, oštro je ukorio Tončeva i naterao ga da se izvini koalicionim partnerima.

Ivica Dačić preti ostavkom

Foto: Tanjug

Nakon toga usledilo je još nekoliko izjava u kojima predsednik socijalista nastupa, sa slobodno se može reći apokaliptičnog stanovišta. Naime, Dačić preti ostavkom u slučaju da SPS ne uđe u novu vladajuću koaliciju, zbog kako navodi „bundžija“ u svojim redovima, ali takođe navodi i da je saradnja sa SNS apsolutni prioritet i da je ništa neće ugroziti.

Nakon ovako ekstremnih izjava i pretnji ostavkom Ivice Dačića, kao i po žestini sankcionisanja neposlušnih u svojim redovima postavlja se opravdano pitanje, da li je u SPS-u prisutna druga struja, disidentska, ona koja se protivi saradnji sa SNS čak i po cenu sukoba sa neprikosnovenim predsednikom stranke, Ivicom Dačićem.

Da li u SPS-u postoji druga struja?

Odgovor je: DA, u SPS-u postoji i druga struja, ona koja se protivi saradnji sa SNS po svaku cenu. Ta struja nije dovoljno jaka, a ni brojna, ali je iz dana u dan sve veća i jača, a da ima tendenciju jačanja jasno ukazuju izjave i akcije predsednika SPS-a.

Ta struja nije usmerena protiv Ivice Dačića, ta struja je ideološki suprotstavljena trenutnom političkom kursu partije, koji je uslovljen kratkoročnim interesima elite SPS-a. Čak je i disidentskoj struji jasno da između Ivice Dačića i SPS-a postoji znak jednakosti, i da u partiji nema većeg autoriteta od njega. Međutim, jasno im je da je SPS u političkoj krizi koja traje već nekoliko godina, na šta ukazuju i rezultati na poslednjim parlamentarnim izborima. Naime, SPS je prema podacima RIK  osvojio 334.333 glasova, dok je četiri godine ranije osvojio 413.770. Politički svesne ljude u partiji nemoguće je ubediti u izborni uspeh zasnovan na većem broju mandata, s obzirom da je veći broj mandata posledica izuzetno male izlaznosti.

Da se vratim na disidentsku struju ako je možemo tako nazvati. Disidentstvo nije ništa novo kao politička pojava, ona označava kritiku odstupanja od izvornih načela određene političke ideologije, i samim tim, povratak tim izvornim načelima. U slučaju SPS pobuna protiv trenutno dominantnog kursa saradnje sa SNS po svaku cenu takođe nije nešto što se javilo sa demonstracijama od pre nekoliko dana ili sa ispadima Tončeva. Još 2017. kada je Plamenka Laćarac jedina glasala na sednici GO SPS protiv toga da Aleksandar Vučić bude zajednički predsednički kandidat ispred koalicije SNS-SPS, počela je da se artikuliše disidentska struja, koja se zatim razvijala posebno kroz omladinsku strukturu gde ni na sednici omladine grada Beograda predlog za Vučića kao zajedničkog predsedničkog kandidata nije prošao jednoglasno.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

Саопштење • 7 јули је велики дан за Србију када је отпочела оружана борба против фашистичких окупатора. Србија је на данашњи дан устала у одбрану свог народа, земље и слободе. Тог дана за нас је и почетак народно ослободилачке борбе, зато се са поносом сећамо не само Жикице Јовановића – Шпанца него и наших предака који су дали живот како бисмо ми живели у слободи. Данас је у свету видљив покушај релативизације и улоге појединих земаља и народа, чак и негирање злочина који су почињени за време фашизма, зато је наша обавеза да поштујемо сећање на ове дане, да нашим прецима који су жртвовали своје животе да бисмо ми уживали у миру дугујемо вечну захвалност а нашим потомцима дугујемо истину и свакодневно подсећање како се сенка фашизма више никада не би надвила над нама. Служба за информисање ГО СПС

Објава коју дели СПС_Палилула_Београд (@sps_palilula_beograd) дана

Politički disidentska struja se protivi saradnji sa SNS na dve ravni, ideološkoj i praktično-političkoj. Ideološki se zahteva zaoštravanje levičarske politike u uslovima sve nemilosrdnijeg neoliberalnog kapitalizma, istovremeno se ističe evroskeptična politika i u skladu sa tim, zahteva se jaka suverenistička linija. Na praktično-političkom planu zahteva se raskid saradnje sa SNS i odlazak u opoziciju odakle bi se iskristalisala jaka politička opcija kao protivteža SNS.

Iako je jasno utvrđeno postojanje disidentske struje u SPS-u, ipak ne može se govoriti o raskolu jer disidentska struja nema dovoljno snage da bi se izazvao raskol. Takođe disidentska struja ne dovodi u pitanje autoritet Ivice Dačića kao predsednika partije, naprotiv oni samo žele da predsednik promeni kurs svoje politike koji je evidentno loš po stranačke interese.

Dosadašnja politika SPS-a dovela je do slabljenja stranke, osipanja članstva, i glasačkog tela, dok je sa druge strane ojačala klika funkcionera koji po svaku cenu odbijaju ideju opozicionog delovanja zbog gubitka privilegija koje trenutno uživaju. Takva politika neminovno vodi jačanju disidentske struje, njenom rastu i ideološkom profilisanju, do čega će dovesti i niz drugih faktora poput totalne dominacije SNS, ali i pojave ozbiljnog konkurenta, pogotovo na lokalnom nivou u vidu Šapićevog pokreta SPAS.

(Izvor: nasaborba.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR