Glas Javnosti

U Prištini nikako da se dogovore ko će s Vučićem - Tači ili Hoti

Politika
Autor: Glas javnosti

Iz kabineta premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija poručili su da će ta vlada da vodi proces dijaloga sa Beogradom, iako tzv. kosovski predsednik Hašim Tači sebe smatra glavnim pregovaračem u tom procesu.

U kabinetu navode da je Hoti u stalnom kontaktu sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, kao i da još uvek nije utvrđen datum posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, prenosi prištinska “Gazeta expres”.

Kako su poručili iz kabineta, ne treba stvarati vanrednu situaciju, prenošenja ovlašćenja na predsednika, jer su, kako navode, tzv. premijerova ovlašćenja definisana tzv. Ustavom.

- Premijer Hoti je pojasnio da, čak i ako želi, svoja ustavna ovlašćenja ne može preneti drugome, čak ni predsedniku (tzv.) Kosova. Kompetencije svakog su vrlo jasne i nema bilo kakv dileme. Dijalog će voditi premijer Hoti, to je više nego jasno - navodi se u odgovoru kabineta prištinskom listu.

Dodaje se i da su Tači, Vjosa Osmani i lideri političkih stranaka dobrodošli da doprinesu procesu dijaloga.

Portparol Evropske unije Peter Stano je ne precizirajući datum najavio da će Lajčak narednih dana posetiti region kako bi pripremio teren za nastavak dijaloga.

(Izvor: Večernje novosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR