Glas Javnosti

U iščekivanju 15. PREDSEDNIKA PARLAMENTA od uvođenja višestranačja: NAJDUŽI mandat  imala MAJA GOJKOVIĆ, a NAJKRAĆI TOMISLAV NIKOLIĆ  

Politika
Autor: Glas javnosti

Prema najavama pojedinih medija nova sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da budu  izabrani predsednik  i potpredsednici najvišeg zakonodavnog tela u zemlji, trebalo bi da bude održana u četvrtak, 15. oktobra.  U susret izboru 15. predsednika, podsećamo ko je sve bio prvi čovek srpskog Parlamenta  od uvođenja višestranačja, 1991. godine do sada.

Prvi predsednik višestranačke srpske skupštine bio je već zaboravljeni  dr Slobodan Unković, koji je na toj funkciji ostao nepunih šest meseci, od januara do juna 1991. Na tom mestu, u junu,  nasledio ga je  Aleksandar Bakočević (jun 1991. do januara 1993.). Treći predsednik parlamenta, u kome su socijalisti imali većinu devedesetih, bio je Zoran Lilić , koji je posle polugodišnjeg mandata, sa tog, otišao na mesto predsednika SR Jugoslavije. Prvi čovek  Narodne skupštine od  februara 1994, pa sve do demokratskih promena bio je Dragan Tomić, koji je najvišim zakonodavnim telom u zemlji predsedavao nepunih sedam godina.

Maršićanin, Mićić, Marković, Dulić…

Premijerni predsednik dosovskog Parlamenta, posle petooktobarskih promena, bio je Dragan Maršićanin iz Demokratske stranke Srbije. On je na toj funkciji ostao nepunih godinu dana, a nasledila ga je prva žena predsednik Skupštine Srbije  - Nataša Mićić.  Ovu Užičanku , pravnicu, koju su zbog dugih nogu I imidža zvali “Nikol Kidman srpske skupštine”,  više od toga da je u istoriju ušla kao  prva na tom mestu,  pamtimo  po tome da je proglasila vanredno stanje posle ubistva Zorana Đinđića, premijera tadašnje  srpske vlade . Mićić je, na kratko, posle  ubistva Đinđića,  obavljala  dužnost v. d. predsednika Republike Srbije i  samim tim još jednom ušla u noviju istoriju Srbije kao  prva žena koja je bila na toj dužnosti.

Za vreme predsednikovanja Nataše Mićić desila se i čuvena „afera Bodrum” kada je neko glasao karticom Nede Arnerić, u danu kada je bila na letovanju.

Po dolasku Demoksratske stranke Srbije na vlast, po drugi put, srpskim parlamentom predsedava Dragan Maršićanin, ali nepunih mesec dana ( od feruara do marta 2004.). Na tom mestu ga je zamenio Predrag Marković koji je na čelu sedmog saziva  ostao do 8. maja 2007. godine.

Nikolićevo predsedavanje jednom sednicom

U istoriji srpskog višestranačkog parlamentarizma od 1991. godine do danas na funciji predsednika Skupštine Srbije najkraće se zadržao bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, svega deset dana. Presedavao je samo jednom sednicom u tom period. Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine bio je više performans i način ucene tada već duboko podeljenih koalicionih partnera DS, DSS i G17 plus, kojima pregovori o novoj Vladi zapali u krizu, pa je DSS u jednoj burnoj, maratonskoj sednici na kraju podržao radikale, kao pojedinačno najjaču partiju.

Nikolića je posle “smirivanja strasti” i dogovora o novoj vladi zamenio Oliver Dulić, iz Demokartske stranke koji će, pre svega, ostati upamćen kao najmlađi predsednik.

Sa samo 32 godine Dulić je funkciju prvog čoveka Parlamenta obavljao godinu dana, da bi munjevitom brzinom postao ministar.

Osmim sazivom srpske skupštine predsedavala je psihijatar Slavica Đukić –Dejanović iz Socijalističke partije Srbije. Ona je toj funkciji ostala pun madat od juna 2008. do jula 2012. godine.

Naprednjački predsednici

Od dolaska na vlast Srpske napredne stranke Parlamentom su presedali njeni funkcioneri. Prvo je to bio Nebojša Stefanović, odlazeći ministar policije, koji je  najviše zakodavno telo vodio  od jula 2012. do aprila 2014. godine. Njegova naslednica, koja za sada ima najduži staž na čelu parlamenta je polsednja predsednica ove institucije Maja Gojković, koja je na toj funciji bila u 11. i 12.sazivu Narodne skuptšine, od aprila 2014. do avgusta 2020. , više od sedam godina. Ona je na toj funkciji za sada reklorder u predsedavanju Parlamentom.

U obnovljenom višestranačju u Srbiji, od početka devedesetih pa do danas, predsednici Skupštine bili su često ekonomisti, čak dvojica su prethodno bila direktori fabrike „Rekord“ u Rakovici, na čelu Skupštine imali smo dve pravnice, ortopeda i kliničkog psihijatra, ali i one koji u tom trenutku nisu diplomirali. 

Mediji špekulišu da je najozbiljniji kandidat za  naslednika Maje Gojković, za koju se priča da će otići na mesto ministra kulture u novoj Vladi,  njen stranački kolega  Vladimir Orlić.

(Glas javnosti/ O.M.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR