Glas Javnosti

У БАЊАЛУЦИ СЕ ПРИПРЕМА ХАОС: Опасност од сукоба на митинзима у Бањалуци два дана уочи избора

Politika
Autor: Глас јавности / Политика / од 05.10.2018.

Велики скуп групе „Правда за Давида” и предизборно окупљање Додиковог СНСД-а вечерас ће се одржати на километар удаљености.

На два дана пред опште изборе који се одржавају 7. октобра, заказана су два велика скупа у Бањалуци. На једном од њих вечерас ће се у организацији групе „Правда за Давида” у 18 часова на Тргу Крајине окупити грађани, по свему судећи из целе БиХ, који захтевају истину о смрти Давида Драгичевића. Они криве институције РС, најпре полицију, да нису расветлили страдање овог двадесетједногодишњака. Реч је о раније најављеном великом скупу у организацији групе која већ пола године свакодневно заказује окупљања на истом месту у центру Бањалуке.

Око километар даље, на Тргу Републике Српске, односно на платоу поред зграде Владе РС, одржава се велики предизборни митинг највеће владајуће странке – СНСД-а Милорада Додика, с почетком у 19 часова. Трећи скуп планиран за исти дан – опозиционог СДС-а – отказан је уз објашњење да предизборни митинг на тврђави Кастел отказују из солидарности према групи која на Тргу Крајине захтева расветљење смрти Давида Драгичевића.

Због тога је у политичкој чаршији увелико почело да се спекулише о томе да би могло доћи до непредвиђених ситуација, имајући у виду да је ситуација месецима наелектрисана и да први људи полиције РС износе сазнања да има разлога за страх и опрез. На ванредној конференцији за медије министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је пре неколико дана да скуп групе „Правда за Давида”, планиран за 5. октобар, није пријављен полицији, па није ни законски одобрен. Лукач је рекао да није одлучено да ли ће полиција забранити то окупљање.

Министар полиције изнео је још неке информације: „Могућ је и долазак разних навијачких група и особа које имају проблематичну прошлост и спремне су да изазову нарушавање јавног реда и мира. Многе од тих група треба да дођу из Федерације БиХ. Добили су позиве и одазивају се. Ми имамо информације о томе, именима и презименима оних који би требало да се појаве у Бањалуци, и полиција ће предузети све кораке да се спречи нарушавање јавног реда и мира.”

Поједини бањалучки медији после тога запитали су се да ли се за 5. октобар спремају немири, цитирајући и поједина мишљења по којима ће опозиција, која је свој предизборни скуп отказала, вероватно подржати окупљање на Тргу Крајине у организацији групе „Правда за Давида”. Новинска агенција Срна тврди да поједине опозиционе партије позивају своје чланство на скуп групе „Правда за Давида”. Власти у РС приговарају опозицији да је своју кампању базирала на активностима ове групе. Власти верују да је то политичка злоупотреба трагедије тог младића. Међутим, опозиционар Младен Иванић у интервјуу за портал „Бука”, на питање да ли ће доћи да подржи скуп 5. октобра, каже да ће први стати тамо ако буде покушаја да се то „насилно прекине”, али да као кандидат неће својим присуством да квари „чистоту тог покрета”. Из МУП-а РС и јуче су саопштили да располажу информацијама да се организује „долазак одређених група лица у Бањалуку с циљем да изазову инциденте, међусобне физичке сукобе и сукобе с полицијом”.

Радио Слободна Европа (РСЕ), на тврдње медија у РС како се најављује долазак аутобуса из ФБиХ и обојене револуције, цитира аналитичаре који у томе виде „застрашивање грађана како на протесте не би дошли”. РСЕ је контактирао и МУП Кантона Сарајево, где износе своје информације у вези с најавом доласка навијача из тог ентитета у Бањалуку. Кажу како је провером на терену утврђено да је реч о „неистинама”. Радио-телевизија РС објавила је видео-снимке са „Јутјуба” на којима се најављује долазак сарајевских навијача, па су се бањалучки медији обратили и вођама „Лешинара”, навијача бањалучког „Борца”, који су послали поруку како навијачи из ФБиХ „нису добродошли у Бањалуку”. Сарајевски навијачи саопштили су да у Бањалуку неће доћи.

О свему се огласила и група „Правда за Давида”. Кажу да, као и на претходна два велика скупа, највише инсистирају на миру и достојанству. Тврде да навијачке групе нису позване, нити је то, како наводе, место где такве групе треба да се окупљају. Навели су да на скупу не желе никога с било каквим обележјима – националним, верским, страначким.

„Уколико се примети било који појединац или група која на било који начин покушава да унесе немир међу окупљене грађане, снимајте их телефоном и направите широк круг око њих, како би били уочљиви редарима и МУП-у који ће бити на тргу. Било ко да покуша да вас покрене да се иде негде с трга, знајте да то није члан групе ’Правда за Давида’ и да су његове намере нечасне”, наведено је у саопштењу ове групе.

Глас јавности / Политика / од 05.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR