Glas Javnosti

Tviter i Gugl će uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kompanije Tviter (Twitter) i Gugl (Google) poručile su da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtev tehnološkim gigantima Tviter i Jutjub (YouTube) da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. Kompanije Tviter i Jutjub u vezi sa zahtevom Instituta za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja „sankcioniše svaki govor mržnje“.

U odgovoru Gugla, pod čijim okriljem je video platforma Jutjub, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje

-Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smernice, mi ćemo ga ukloniti, navodi se u odgovoru portparola Jutjuba, prenosi Nova. 

 

Slično poručuju i iz Tvitera. Prema rečima portparola te društvene mreže, govoru i porukama mreže „nema apsolutno nikakvog mesta na Tviteru“.

-Naša politika mržnje zabranjuje širok spektar ponašanja. To uključuje targetiranje pojedinaca sa uvredljivim namerama, pozivanje na nasilne događaje, vrstu nasilja gde su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gde se pokušava poricanje, odnosno minimiziranje takvih događaja, navodi se u dopisu portparola Tvitera.

Dodaje se da Tviter ima snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja i da preduzima mere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid.

Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić za RSE kaže da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama koji negiraju genocid u Srebrenici.

-Najviše negacija genocida dolazi iz Srbije, zatim iz BiH entiteta Republika Srpska, Rusije, Francuske, kazao je Ramić i dodao da sistematskog, organizovanog negiranja genocida ima i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR