Glas Javnosti

TREĆI DAN PAKLA NA JARINJU I BRNJAKU! Saobraćaj u prekidu, ljudi pešače, gužva za nove tablice

Politika
Autor: Glas javnosti

Na Jarinju i Brnjaku, administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije saobraćaj je i treći dan u prekidu nakon odluke Prištine da počne da zabranjuje ulazak automobilima u pokrajinu sa srpskim registarskim tablicama.

Istovremeno, na administrativnom prelazu Merdare je gužva zbog zamene registarskih tablica privremenim, prenosi RTS.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administartivnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na sever KiM poslala i specijalne jedinice policije ROSU. 

Foto: Fonet

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima. Miran protest Srba sa severa KiM i dalje traje, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Vučić je takođe rekao da je odbio predlog predstavnika Kvinte za rešenje krize jer, kako je istakao, nije reč o kompromisu već o politici svršenog čina.

Kosovske vlasti izdale su u prethodna 24 sata 1.455 probnih registarskih tablica, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, dan nakon uvođenja nove mere reciprociteta kojom su vlasnici automobila srpskih registarskih tablica u obavezi da ih zamene privremenim.
 
Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, od preključe ujutru su u obavezi da pri ulasku na teritoriju Kosova iste zamene privremenim, koje izdaje kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od juče su ujedno, kako je prethodno najavljeno, građani u mogućnosti da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na Kosovu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR