Glas Javnosti

MASKU SE LOŠE PIŠE! Šef EU za digitalnu politiku UPOZORIO milijardera

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Vera Jourova kaže da dijalog sa Maskom „ne ide dobro“ dok zvaničnici EU ispituju njegovu društvenu platformu X nakon što je ova medija preplavljena dezinformacija i propagandom povezanom sa napadom Hamasa na Izarel.

Vlasnik kompanije X Ilon Mask moraće da se pridržava zakona Evropske unije i suzbije ilegalni sadržaj na društvenim mrežama ako želi da nastavi da posluje u regionu, izjavila je danas šefica EU za digitalnu tehnologiju Vera Jourova.


„Sa gospodinom Maskom, dijalog ne ide dobro, vrlo jednostavno“, rekla je Jourova novinarima nakon istrage EU o tome kako platforma prikazuje eksplicitni ilegalni sadržaj i dezinformacije povezane sa Hamasovim napadom na Izrael.

Tehnološki mogul je prošle nedelje demantovao izveštaj da razmišlja o povlačenju X iz Evrope kako bi izbegao nove zahteve za digitalne platforme. X koristi preko 101 milion Evropljana. Prema Zakonu o digitalnim uslugama EU (DSA), kompanija mora brzo da ukloni uznemirujuće sadržaje, dezinformacije i sajber nasilje.


Mask dobro posluje u Evropskoj uniji, ali na njemu odluka ukoliko će odlučiti da ostane, moraće da se pridržava zakona EU“, rekla je Jourova.

Otkako je Hamas napao Izrael, zvaničnici EU istražuju koliko je X u skladu sa zahtevima DSA za uklanjanje nelegalnog sadržaja. X je  imao rok do prošle nedelje da objasni timu za sprovođenje zakona kako se bori protiv terorističke propagande i dezinformacija povezanih sa krizom na Bliskom Istoku.


„U kontaktu smo sa X-om, ali zbog osetljive prirode stvari, nismo u mogućnosti da pružimo dodatne informacije u ovoj fazi“, rekao je Johanes Bahrke, portparol Komisije, na pitanje da li je X pružio bilo kakve odgovora prošle nedelje.

Jourova je rekla da će zadržati svoj X nalog iako se osećala „prilično loše“ zbog sve većeg širenja „mržnje, nasilja i zločina“. Ona je dodala da Komisija nije promenila politiku korišćenja društvenih medija.


„Ne postoji zvanična diskusija da li ćemo trenutno promeniti komunikacioni alat“, rekla je ona. „Tviter ili X ostaju društvene platforme koje ćemo koristiti.“

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR