Glas Javnosti

Majkrosoft ulaže 3,2 milijarde dolara u razvoj veštačke inteligencije u Australiji

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Majkrosoft je saopštio da će potrošiti 5 milijardi australskih dolara (3,2 milijarde dolara) na proširenje svojih sposobnosti veštačke inteligencije (AI) i računarstva u Australiji tokom dve godine, kao deo opsežnog napora koji uključuje obuku veština i sajber bezbednost.

Američki tehnološki gigant rekao je da će povećati svoj računarski kapacitet u Australiji za 250%, omogućavajući ekonomiji broj 13 u svetu da zadovolji potražnju za računarstvom u oblaku - praksu skladištenja podataka na zasebnoj mreži - za koju se očekivalo da će se udvostručiti od 2022. do 2026. kako je veštačka inteligencija postala sve zastupljenija.


Potrošnja predstavlja ofanzivu šarma od strane Microsofta u zemlji koja je ove godine započela javne konsultacije o regulaciji AI, što je skraćenica za veštačku inteligenciju, ali je izraz koji se često koristi za opisivanje brze automatizacije, pošto je OpenAI koji podržava Majkrosoft zapanjio svet tehnologije realističnim jezičkim programom ChatGPT u 2022.

Majkrosoft je rekao da će pored 5 milijardi australijskih dolara, podržati obuku od oko 300.000 Australijanaca u veštinama potrebnim za „uspeh u digitalnoj ekonomiji“ i proširiti sporazum o razmeni informacija o sajber pretnjama sa državnom agencijom za sajber bezbednost, Australijskom direkcijom za signale.


Generalni direktor Majkrosofta za Australiju Stiven Voral rekao je da će uloženi novac „ne samo omogućiti sigurniju i sigurniju digitalnu ekonomiju, već će takođe obezbediti platformu za podsticanje rasta i inovacija u eri veštačke inteligencije“.

Kompanija nije ponudila detalje o tome kako će potrošiti 5 milijardi australskih dolara osim što je rekla da će značajno povećati svoj računarski kapacitet. Rečeno je da će proširiti svoj otisak centra podataka u Australiji sa 20 lokacija na 29.


U nedavnom izveštaju, čiji je koautor Majkrosoft, kaže se da bi generativna veštačka inteligencija, oblik automatizacije koji se prilagođava novim unosima podataka, mogla da doprinese privredi Australije do 115 milijardi dolara godišnje do 2030. ako se brzo usvoji.

Australija nema regulativu koja se odnosi na veštačku inteligenciju, ali advokati za zaštitu autorskih prava i grupe za ljudska prava kažu da tehnologija mora da ima neka ograničenja koja su isključivo vezana za zaštitu od pristrasnosti, kršenja autorskih prava i kršenja privatnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR