Glas Javnosti

TRAŽIO DA MU SE SKINU SANKCIJE: Američki sud odgovorio Karadžiću

Politika
Autor: Glas javnosti

Sud u Vašingtonu odbio je zahtev brata Radovana Karadžića da mu se ukinu nametnute sankcije koje su mu postavljene radi pomaganja bratu.

Karadžića je 2003. sankcionisalo Odeljenje za kontrolu inostrane imovine (OFAC), još dok je njegov brat Radovan bio u begu. Sud je sada u svojoj odluci naveo da je Luka Karadžić pre nekoliko godina tražio od OFAC-a da ukine sankcije jer smatra da razlozi zbog kojih je sankcionisan više ne važe, piše Balkan Insight. OFAC ga je odbio, naveo je sud.


Karadžić se zato obratio sudu s tvrdnjom da ne vidi razlog za zadržavanje sankcija nakon što je njegov brat uhapšen i osuđen. Sud ga je odbio te istakao da je on nedavno javno dao podršku bratu. Sud smatra da to opravdava nastavak sankcija.

Luka Karadžić tražio je 2018. da mu SAD ukloni sankcije, tvrdeći da on nema veze sa zločinima za koje je njegov brat optužen. Tvrdio je i da brata nije podržavao dok se skrivao i da mu nije pružao finansijsku pomoć.


Ali američko ministarstvo finansija odbilo je zahtev, pozivajući se na javne izjave Luke Karadžića u kojima je kritikovao Haški sud i izražavao podršku svom bratu tokom suđenja i žalbe. Karadžićev advokat Peter Robinson, koji je zastupao Radovana Karadžića na Haškom sudu, kaže da je razočaran odlukom.

- Odluka suda u Vašingtonu je protiv demokratskih načela, uključujući slobodu govora. Malo je verovatno da ćemo se žaliti - rekao je Robinson.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR